Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Zó! Zoetermeer wil Gemeentelijke Kredietbank

24 juni 2014

Op 23 juni 2014 werd het eerste gedeelte van het Voorjaarsdebat gehouden. U kunt het vergelijken met de algemente beschouwingen van de Tweede Kamer. Het college heeft een begin gemaakt voor de begroting vanaf 2015 en alle fracties reageren erop en geven aan wat zij graag in die begroting willen hebben.

Het nieuwe college kwam met een voorjaarsnota zonder nieuw beleid. In het collegeakkoord zijn er allerlei vage afspraken gemaakt en om dat concreet te maken en er de gevolgen voor de begroting bij te zetten heeft het college meer tijd nodig. Het is een merkwaardige gang van zaken. Normaal gaan de onderhandelingen voor een collegeakkoord vooral over wat gaan we doen, en wat mag meer kosten en wat minder, maar die afspraken zijn nog steeds niet gemaakt.

De fracties moesten dus reageren op een voorstel van het college waarin allerlei financiële ontwikkelingen staan - zoals hoeveel geld we van het rijk krijgen, wat er duurder wordt, welke meevallers er verwacht worden - maar zonder een visie voor 2015. Het werd dus een wat maf debat waarbij de fracties vooral moties indienden met de zaken die zij belangrijk vinden.

Hieronder een groot gedeelte van de inbreng van Zó! Zoetermeer uitgesproken door de fractievoorzitter:

 

Voorzitter,

Zó! Zoetermeer was al gewaarschuwd bij de start van dit college: ook in de voorjaarsnota zouden we er niet achter komen welke keuzes dit college gaat maken. En dat betekent dat we nu een nota hebben met behalve cijfers, vooral een grote leegte waar het gaat om de besluiten, de keuzes voor onze stad. We kunnen er niet veel aan veranderen als oppositiepartij, maar we betreuren het wel, vooral omdat we ons op een aantal gebieden niet kunnen permitteren om geen meters te maken.

Misschien denkt het college

"Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren",

maar op dit moment lijkt het wel alsof we bezig zijn zonder bal en zonder doelen. En om maar even een uitstapje naar het hockey te maken: als je - net als de Belgen - te lang in de kleedkamers blijft zitten dan loop je grote risico's.

Gemeentelijke Kredietbank

Op het gebied van de armoedebestrijding en de werkgelegenheid kunnen we ons niet veroorloven om geen maatregelen te nemen. Armoede is he­laas in onze stad geen aangelegenheid meer voor de 'unhappy few'. Zó! Zoetermeer werd er op gewezen dat als mensen nog net het hoofd boven water kunnen houden en zij voor onverwachte uitgaven komen te staan, ze soms op afbetaling móeten kopen omdat ze geen normale lening kun­nen krijgen. Vanuit preventief oogpunt is een gemeentelijke kredietbank een aanwinst voor Zoetermeer en wij dienen daarvoor een motie in.

Bedrijfsbezoeken

Wij dienen ook een motie in om het aantal bedrijfsbezoeken uit te brei­den. Deze wens hebben we al langer, en de reactie van de wethouder Economie in het resultatendebat sterkt ons in de mening dat daar echt tijdelijk extra capaciteit voor vrijgemaakt moet worden. Er zijn vast oudere werklozen te vinden die dit prima kunnen oppakken.

Wit of zwart werken, echte banen

We hebben banen nodig, maar voorzitter, het is wel van belang dat het echte banen zijn. Waar wij in alle stukken helemaal niets over lezen is het drama van de thuishulpen dat op ons afkomt. Vele duizenden uren huis­houdelijke hulp die nu wit worden geleverd, zijn aan het verdwijnen en volgend jaar zullen nog veel meer uren verdampen. Uren die de werkgele­genheid vormen voor veel laagopgeleiden. Vaak vrouwen. Vaak deeltijd. De uren thuiszorg verdwijnen, de eigen bijdragen worden onbetaalbaar, dus zwart betalen wordt voor veel cliënten een aantrekkelijke optie. Maar dat is het natuurlijk niet voor de medewerkers. We vragen het college in een motie om hier goed over na te denken en maatregelen voor te stellen.

Sowieso moeten we ervoor waken dat we niet gewoon regulier werk gaan ombouwen tot vrijwilligerswerk of gaan zien als tegenprestatie van men­sen met een uitkering. Dat geldt wat Zó! betreft ook voor taken als het onderhoud van straten en parken. Wat gewoon werk is, moet gewoon werk blijven.

Zorg, eerlijke samenspraak

Binnenkort praten we verder over de nieuwe nota Wmo/Jeugdzorg. Die nota moet nog veel concreter onderbouwd worden zodat de raad op basis van goede informatie besluiten kan nemen. En één ding willen wij op dit moment in ieder geval meegeven: laten we eerlijk zijn naar de mensen. Noem een bezuiniging een bezuiniging. Zó! hoopt dat het college snel het lef krijgt om in al die advertenties in de krant de zaken bij de naam te noemen en ook om echt met de mensen die het betreft in gesprek gaan. Dit is dé kans om van samenspraak wat meer te maken dan alleen een informatiemarkt.

Behoud woonvoorzieningen

We doen een dringend beroep op de wethouder Zorg om met Middin en de andere zorgaanbieders te spreken over het behoud van genoeg intra­murale instellingen in Zoetermeer. Toen de EHBO dreigde te verdwijnen kwamen we allemaal in actie, maar er gaat nog meer de stad uit. Som­mige cliënten moeten naar Kijkduin. Dat is afschuwelijk onbereikbaar voor de familieleden die achter ernstig verstandelijke gehandicapten staan. Het zou al schelen als wordt afgesproken dat de cliënten terug naar Zoeter­meer kunnen als de voorzieningen op het Katwijkerlaantracé gereed zijn.

Sport

We gaan naar de sport. De wethouder heeft aangegeven dat er in het na­jaar een notitie komt over de voortgang van de sportnota. Wij willen dan in ieder geval spreken over het zwemmen en de zwembaden, en over nieuwbouw voor de vervanging van de verouderde sporthallen.

Historisch Zoetermeer

Waar we niet tot het najaar mee wachten is met een motie om Historisch Zoetermeer structureel te maken. Wat Zó! betreft is het onderhand tijd dat we dit evenement zijn vaste plaats geven en dat we met elkaar af­spreken dat we de organisatie meer vastigheid bieden.

Splitsen Buytenwegh De Leyens

Het juiste overzicht houden is ook de reden dat we komen met een motie om de wijk Buytenwegh De Leyens te splitsen. De twee wijkonderdelen hebben nauwelijks iets met elkaar gemeen en door ze als één wijk te be­naderen doen we ze alle twee te kort. We begrijpen dat het geld kost en geld is schaars, dus wij stellen in onze motie voor om het in een aantal fasen te realiseren.

Budget Rekenkamercommissie

Met de decentralisaties worden de taken van de gemeente uitgebreid, en de begroting gaat over vele miljoenen meer! De gemeenteraad moet be­waken en controleren dat het geld van de gemeenschap goed wordt ge­bruikt. We worden daarbij geholpen door de rekenkamercommissie die in Zoetermeer een heel klein onderzoeksbudget heeft. Een ander instrument om de doelmatigheid en doeltreffendheid te controleren zijn de 213A on­derzoeken. Die worden echter uit de gemeentewet geschrapt. Met het wegvallen van de verplichting om de 213A onderzoeken te doen en van­wege de taakuitbreiding van de gemeente vindt Zó! dat nu het moment is aangebroken om het onderzoeksbudget van de rekenkamercommissie uit te breiden en wij hopen dat onze motie hierover kan rekenen op de steun van de gehele raad.

Stedenbanden

Onze laatste motie gaat over de stedenbanden. Uit de contacten met onze inwoners komt een gemengd beeld naar voren: sommigen vinden de be­trekkingen met Jinotega en Xiamen een aanwinst voor de stad, anderen vinden het helemaal niks. Zó! Zoetermeer lijkt het een goed idee om het beleid op dit gebied eens goed te bekijken. Gaan we ermee door? Is het misschien wijs om een stedenband te hebben met een plaats die wat dichterbijhuis is? Om te beginnen zouden we een beter beeld willen heb­ben hoe de Zoetermeerder er over denkt, en we vragen met een motie om de stedenbanden een keer uitgebreid mee te nemen in de omnibus­enquête.

Op 30 juni wordt er verder gesproken in de raad.

Op de foto het college terwijl ze luisteren naar Zó! Zoetermeer:

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.