Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Zó! wil geen kaalslag in de huishoudelijke hulp

25 september 2014

Zó! Zoetermeer probeert uit alle macht om de gemeenteraad ervan te overtuigen dat de voorgestelde rigoureuze bezuinigingen in de huishoudelijke hulp niet nodig zijn. Het college wil alle 'gewone' huishoudelijke hulp afschaffen. Dat is 80% van de thuiszorg zoals die nu door de gemeente wordt geregeld voor gehandicapten en hoogbejaarden. Alleen gezinnen waarin de hulp ook het huishouden moet organiseren krijgen volgens de voorstellen nog hulp van de gemeente. Alle andere mensen moeten het maar zelf uitzoeken, waarbij de mensen met een minimuminkomen (tot 120% van het sociaal minimum) nog geholpen kunnen worden door een beroep te doen op de bijzondere bijstand.

"Wij denken dat de gemeente doorschiet in de bezuinigingen. Mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen echt niet allemaal voor het wekelijkse zware werk een beroep doen op familie, kennissen en buren. Als je 85 jaar bent, zijn je kinderen en je vrienden ook geen 18 meer!" zegt Marijke van der Meer, de fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. "En mensen tussen het minimum en modaal kunnen zich geen personeel veroorloven. Los daarvan verliezen door deze voorstellen van het college in één keer een heleboel huishoudelijke hulpen hun werk, en daar zitten we in Zoetermeer - met zijn hoge werkloosheid - al helemaal niet op te wachten."

Bezuinigingen zijn nodig, maar bijna alle HH1 afschaffen hoeft niet

Zó! Zoetermeer heeft heel goed gekeken naar de cijfers, de begroting en naar de prognoses en heeft gezien dat er in de afgelopen anderhalf jaar al fors is bezuinigd doordat de Wmo-consulenten in opdracht van de raad al met veel strengere regels werken bij het toekennen van Wmo-voorzieningen. Daardoor is het grootste deel van de bezuiniging die het rijk voor 2015 heeft opgelegd al opgelost. Voor 2016 krijgt de gemeente nog minder geld van de regering, maar als de gemeente doorgaat met de strengere regels, en desnoods alle cliënten iedere week een kwartier minder hulp geeft, dan kun je uitrekenen dat het financieel goed past.

Inspraak en Samenspraak

Zó! Zoetermeer vindt het erg jammer dat in de stukken die voor inspraak naar de burgers van Zoetermeer zijn gegaan - zoals naar de Wmo-raad - helemaal niet stond dat het college de HH1 zo vergaand wilde afschaffen. Daarin werd juist gesproken over keuzes die de gemeenteraad nog kon maken. Daardoor hebben veel mensen niet door wat er dreigt te gebeuren. Fractievoorzitter Van der Meer: "En we balen er ook van dat de HH1 steeds de 'lichte huishoudelijke hulp' wordt genoemd. Dat kan technisch wel klopppen omdat het niet de duurste vorm van huishoudelijke hulp is, maar het is wel de hulp die het meeste voorkomt en die bestaat uit keukenvloeren schrobben, WCs schoonhouden, ramen zemen en stofzuigen. Dat vindt Zó! Zoetermeer juist het zware werk en helemaal niet iets dat we als voorzieningen kunnen afschaffen.

 Misverstand

Soms denken mensen dat de Wmo cliënten van alles 'gratis' krijgen van de gemeente. Dat klopt helemaal niet. Voor voorzieningen van de gemeente moeten mensen fikse eigen bijdragen betalen. De maximale hoogte wordt bepaald door het CAK. Dus mensen die wat meer inkomen hebben, betalen vanaf 2015 de volle mep, van zo'n 20 euro per uur voor de huishoudelijke hulp. Ook voor hen is het belangrijk dat het een gemeentelijke voorziening blijft, want als er nog meer eigen bijdragen zijn, zorgt het CAK ervoor dat het totaal niet meer wordt dan hun draagkracht.

Om een indruk te geven: Een gepensioneerde alleenstaande met een inkomen van 23.200 euro per jaar, dat is AOW met een klein pensioen,  heeft ongeveer 1660 euro netto. Het maximum dat het CAK in deze situatie aanhoudt is 96,82 euro per 4 weken (en dat is 13 x 96,82 euro) = 1258,66 euro per jaar. Op dit moment hoeven de cliënten maar twee derde deel te betalen omdat het rijk een derde deel betaalt, maar dat vervalt per 1 januari aanstaande.

Vervolg

Op 22 september is er over de plannen gesproken  in de commissie. Naar aanleiding van die besprekingen is het afhandelen in de raad uitgesteld. Het college gaat nu alle voorstellen die de commissie heeft gedaan, waaronder de voorstellen van Zó! Zoetermeer nog een keer doorrekenen. In de raad van 13 oktober worden de besluiten genomen.

Zó! hoopt van harte dat we in de raad een meerderheid kunnen vinden die het afschaffen van de HH1 willen tegenhouden.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.