Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Zó! tegen mega-verhogingen parkeervergunningen

12 juni 2015

Zó! Zoetermeer is absoluut tegen het voorstel van het college om de kosten voor de parkeervergunningen van bewoners van het Stadshart te verhogen van 15,65 naar 40 euro.

Er zit blijkbaar nog een gat van 75.000 euro in de begroting voor 2016, maar wij vinden het een rare manier van doen om dat bedrag in zijn geheel voor rekening te brengen van een kleine groep Zoetermeerders.

In het raadsvoorstel dat aanstaande maandag in de commissie wordt behandeld staan 3 keuzemogelijkheden:

  • die stijging van vergunningkosten voor zo'n 2500 bewoners en 1150 ondernemers,
  • óf een verhoging van het betaald parkeren voor iedereen van ca. 1,29 euro per uur naar 1,45 per uur,
  • óf een combinatie waarbij de vergunningen 30 euro gaan kosten en het parkeertarief naar 1,40 euro gaat.

Het college stelt voor om de eerste optie te kiezen, waarbij dus het hele tekort voor rekening van de binnenstadbewoners komt.

Wij van Zó! vinden het normaal als de tarieven voor de vergunningen jaarlijks stijgen met de inflatie, en dat zou betekenen dat de vergunninghouders volgend jaar hetzelfde zouden betalen als dit jaar, of zelfs een stuiver minder, want er is nauwelijks inflatie. Een verhoging met ruim meer dan het dubbele vinden wij te gek voor woorden. We begrijpen totaal niet waarom het college dat de beste optie vindt! Die bewoners kunnen geen kant op. Ze wonen nu eenmaal in de binnenstad waar betaald parkeren is ingevoerd, of in de blauwe zone. Als het helemaal moet dan kiezen wij ervoor dat de mensen die met de auto naar het Stadshart komen iets meer betalen, want die hebben keuzemogelijkheden: je kunt met het openbaar vervoer of op de fiets komen of met je auto in de garages gaan staan waar je 2 of 3 uur gratis kunt parkeren.'

De fractie van Zó! Zoetermeer is nog aan het rekenen om alternatieven voor te stellen, maar heeft daarvoor nog gegevens uit het stadhuis nodig die nog niet zijn aangeleverd.

Op 22 en 29 juni spreekt de raad in het zogenaamde Voorjaarsdebat over de begroting van 2016, wij zullen dan in ieder geval een alternatief voorstel doen. Wij denken dat het mogelijk moet zijn om de begroting rond te krijgen zonder extreme verhoging voor de vergunninghouders en ook met een lagere verhoging van het parkeertarief in het Stadshart, want wij vinden het óók belangrijk voor de economie van de stad dat wij lekker lage parkeertarieven houden in Zoetermeer!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.