Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Zó! steunt burgemeester bij aanpak Houtbuurt

14 januari 2014

In de commissie van maandag 13 januari werd op verzoek van een aantal partijen gesproken over de aanpak van de Houtbuurt. Het gaat daarbij met name om een groep jongens die voortdurend de publiciteit zoekt omdat ze een paar keer zijn opgepakt door de politie.

Eén keer zijn ze weer heengezonden omdat het bewijs blijkbaar niet te leveren was, maar tijdens oud-en-nieuw van 2012/2013 zijn ze niet alleen aangehouden, maar zijn de meesten ook veroordeeld door de rechter.

De jongens zoeken voortdurend de publiciteit met allerlei acties. Ze hebben bijvoorbeeld aangifte gedaan tegen de burgemeester en eisen steeds maar dat de 'politiek' onderzoek laat doen.

Ook onze fractie kreeg - alweer een tijd geleden - email-berichten van de groep die zich actiecomité noemt met de mededeling dat de gemeenteraad de burgemeester moest aanpakken. Wij wilden op zich wel een afspraak met ze maken om naar ze te luisteren, maar ze wilden hun naam niet zeggen, geen telefoonnummer geven, en als je ze mailt kom je in een melding dat ze het te 'druk' hebben om je antwoord te geven. Voor de Zó!-fractie geldt: we willen best afspreken dat we geen namen noemen, maar we gaan niet vergaderen met mensen van wie we niet weten wie het zijn.

Sowieso zijn de jongeren met hun klachten over de politie bij gemeenteraadsleden aan het verkeerde adres. De politie valt niet onder de gemeenteraad, die is landelijk. Als je vindt dat je verkeerd bent behandeld door de politie kun je een klacht indienen en die wordt in behandeling genomen door een onafhankelijke commissie. Als je het met de reactie van die commissie niet eens bent, kun je ook nog naar de Nationale Ombudsman. Dat is bij wet zo geregeld, want waar gewerkt wordt gaan er ook zaken mis, en je moet als burger kunnen klagen over het optreden van de politie.

Wij als gemeenteraadsfractie kunnen niets met klachten: zelf waren we er niet bij, en we zijn niet bevoegd om een onderzoek in te stellen. Voor degenen die menen dat ze ten onrechte veroordeeld zijn is het altijd mogelijk om in hoger beroep te gaan. Ook daarvoor heb je niets bij de gemeenteraad te zoeken, want wij zijn geen juristen.

Onze fractie heeft verschillende keren aan de jongens uit de Houtbuurt berichten gestuurd met de procedure en de internetlink naar de site van de politie over klachten.

Maar... de jongens blijven maar steeds bezig met het benaderen van 'de politiek', en vooral de media. Ze mogen graag lappen tekst op Dichtbij publiceren en ze vinden bijna altijd wel weer wat mensen die dan met ze in discussie gaan. Dit jaar waren ze hoogst verontwaardigd omdat ze - net als andere mensen die in 2012/2013 waren opgepakt met de feestdagen - een waarschuwingsbrief van de burgemeester hadden gekregen.

Een aantal politieke partijen wilde maandag toch wel graag in een openbare vergadering over de 'kwestie Houtbuurt' praten. De media waren op volle sterkte - inclusief camera's van omroep West - uitgerukt naar het stadhuis. Een halve minuut voor de vergadering begon, marcheerden er een stuk of 10 jongens naar binnen. Ze gaven niemand een hand en ploften met hun jassen aan op de tribune. Als eerste ging een jongeman inspreken en hij ging zich 5 minuten te buiten aan het uitkafferen van de raadsleden en de burgemeester. We werden tot onze verbazing politieke entrepreneurs genoemd (een entrepreneur is een ondernemende ondernemer) zij spraken over een 'schertsvertoning' (een wat voorbarige conclusie in de eerste minuten van de bijeenkomst) hadden het over tunnelvisie en sabotagetechnieken en wat ze verder allemaal riepen hebben we niet kunnen onthouden. Halverwege vroeg de voorzitter of ze hun toon wat wilden matigen. En... toen het afgelopen was, stonden ze op en begonnen weer weg te marcheren. Het was erg sneu voor van een van de raadsleden die de zaak op de agenda had gezet. Zij probeerde nog uit alle macht of de jongens dan toch alsjeblieft nog heel even wilden blijven om twee kleine vraagjes te beantwoorden. Maar dat zat er niet in. Ze liepen weg. Het paste helemaal bij het beeld dat we van ze hadden en hebben: schoppen en schelden, maar niet-thuis om zelf wat vragen te beantwoorden. En zo werd het toch nog een schertsvertoning.

Nadat de 'heren' waren vertrokken meenden sommige fracties dat er sprake is van een neerwaartse spiraal in de Rokkeveen, dat er met die jongens gesproken moet worden, dat er een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie moet komen en dat er geen waarschuwingsbrieven naar hen gestuurd hadden moeten worden.

Zó! Zoetermeer steunt de burgemeester. De mensen in Rokkeveen geven duidelijk aan dat de aanpak van de burgemeester helpt. In het algemeen gaat het beter in de wijk en met oud-en-nieuw was het overwegend gewoon een stuk leuker. Wij zijn erg blij dat de mensen ook zeggen een stuk minder ongerust, en zelfs minder bang te zijn. Zó! vindt het heel erg als mensen aangeven dat ze in hun eigen huis bang zijn. De aanpak in Rokkeveen waarbij zowel preventief, met het jongerenwerk en met WAS (Wijk en Agent Samen), als repressief met een gerichte aanpak van de politie, wordt gewerkt aan verbetering van de veiligheid, steunen wij van harte!

Jongens die menen dat ze onheus bejegend zijn door de politie - en dat kan best wel eens gebeuren - kunnen gewoon een klacht indienen, en diegenen die onschuldig veroordeeld zijn moeten vooral in beroep gaan. En de burgemeester moet vooral doorgaan met het ingezette beleid: zorgvuldig en daadkrachtig!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.