Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Zó! is stemmingmakerij zat!

13 augustus 2013

Op het ogenblik wordt door een aantal mensen en groepen uit Zoetermeer een heleboel heisa gemaakt tegen het gemeentebestuur. Eigenlijk kan ik in plaats van heisa beter het woord ‘hetze’ gebruiken. Op twitter en op websites – onder andere op Dichtbij.nl – zijn een aantal mensen actief die steeds driester en ongenuanceerder te keer gaan over van alles en nog wat, maar vooral ook over de platanen in Seghwaert, het gebied rondom de Noord-Aa en de jongerenoverlast in de Houtbuurt. Ook werden wij – politici – bestookt met allerlei mails en twitters.

In eerste instantie hebben wij behoorlijk veel tijd gestoken in het netjes beantwoorden van al die mails. Tot wij zagen wat er namens die groepen allemaal op de websites werd geschreven. Het beantwoorden van de mails was sowieso onbegonnen werk, want het was helemaal niet de bedoeling van de vragenstellers om tot een serieuze gedachtewisseling te komen. Op ieder antwoord kwam ogenblik weer een mail met talloze vragen, eigenlijk allemaal alleen bedoeld om te zeggen dat het gemeentebestuur niets goed doet.

Wat nog kwalijker is, is dat op verschillende websites wethouders van Zoetermeer op werkelijk stuitende manier worden aangevallen. Van respect is geen sprake meer. Alle fatsoensnormen worden aan de laars gelapt.

Zó! Zoetermeer zit in de oppositie en dat brengt natuurlijk met zich mee dat wij extra kritisch het huidige college en de collegepartijen volgen. En natuurlijk zijn er punten die wij niet goed vinden. Het inhuren van een dure architect voor het Stadsforum vonden wij geen goede actie, de start van de communicatie over de nieuwe moskee was echt helemaal niet goed en de warboel bij de GGD die onder voorzitterschap van een Zoetermeerse wethouder was ontstaan, heeft de stad helaas een heleboel geld gekost. En zo kunnen we best nog wel even door gaan.

Er is dus genoeg om kritisch over te zijn, maar dat maakt ons niet blind voor de zaken die wel goed gaan. Zo heeft wethouder Van Leeuwen echt prima werk geleverd bij het aanpakken van de bestuurlijke en administratieve rommel bij de GGD. Wij besloten onze bijdrage aan het voorjaarsdebat dan ook met ‘We hebben een heleboel aan te merken op de uitvoering van dit college, we zijn het op een aantal belangrijke aspecten niet eens met het beleid, maar we hebben alle respect voor het werk dat wordt verzet en we hebben ook respect voor het feit dat het college knokt om in deze echt zware tijd steeds weer een sluitende begroting aan ons voor te leggen.’

Dat inwoners van Zoetermeer het soms helemaal niet eens zijn met besluiten van de gemeenteraad of het college staat buiten kijf. Wij kunnen als gemeentebestuur met geen mogelijkheid het iedereen naar de zin maken. Soms staan de belangen van mensen nu eenmaal recht tegen over elkaar. Het gemeentebestuur heeft daarbij de - soms ondankbare - taak om knopen door te hakken.

Wij verwachten niet van mensen die hun zin niet krijgen dat ze enthousiast applaudisseren voor een genomen besluit. En natuurlijk staat het hen vrij om - waar van toepassing - bezwaar aan te tekenen, naar de rechter te gaan of naar de Nationale Ombudsman. Dat is juist prima. Waar iets fout is gegaan kan het worden rechtgezet en kunnen we er van leren, en anders hebben de indieners in ieder geval de geruststelling dat er nog eens extra goed naar is gekeken.

Zó! Zoetermeer, loopt niet klakkeloos achter het college aan, in tegendeel! Wij zien genoeg ruimte voor verbetering om het maar zorgvuldig te formuleren. Tegelijkertijd nemen we afstand van de mensen die in het ‘bashen’ van het bestuur een leuke nieuwe hobby hebben gevonden. Wij hopen dat veel meer mensen dan nu het geval is hetzelfde doen. Voor diegenen die op een serieuze manier en met respect voor elkaar van gedachten willen wisselen over de verschillende onderwerpen die spelen in de stad hebben wij de volgende oproep: neem afstand van de schreeuwers, want anders kunnen wij van Zó! Zoetermeer jullie niet meer serieus nemen.

Ten aanzien van de platanen: Via de onderstaande link vindt u de informatie van de gemeente over de plannen en de inloopavonden. Onze fractie is bij verschillende inloopavonden aanwezig geweest om zelf te horen wat de reactie van de betrokkenen was.

http://www.zoetermeer.nl/noordhove-seghwaert/platanen-seghwaert_44541/

Na het zomerreces komt de gemeenteraad weer bij elkaar, en kunnen we met elkaar bespreken of er nog meer gesproken en uitgelegd moet worden over de platanen en we bijvoorbeeld de suggestie van de VVD voor een extra bijeenkomst willen overnemen. Als dat op een respectvolle manier kan plaatsvinden is dat zeker een optie.

NB: Zó! Zoetermeer is nog steeds in afwachting van de criteria van het college voor overlast van bomen, want er zijn nog meer situaties in Zoetermeer en ook in Seghwaert waar bewoners ernstig last hebben van bomen (alle zon weg uit de tuin, wortelopdruk onder het huis, etc.) Het moet mogelijk zijn om te komen tot een situatie waarbij de juiste bomen op de juiste plaatsen staan. Als we één ding geleerd hebben is het wel dat niet ieder type boom zich leent voor een plaatsje vlak bij de huizen.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.