Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Zó! erg blij met Zoetermeers Leenfonds

5 december 2015

Eindelijk is het Sociaal Leenfonds een feit. In juni 2014 al heeft Zó! aangedrongen op een onderzoek naar de mogelijkheden voor de oprichting van een Gemeentelijke Kredietbank. De Gemeentelijke Kredietbank was een brug te ver en bood eigenlijk ook niet de goede mogelijkheden omdat daarbij de rente erg hoog is, daarom heeft Zó! in december 2014 gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de oprichting van een Sociaal Leenfonds. Tot grote vreugde van Zó! heeft het college eindelijk bericht dat er een Sociaal Leenfonds komt.

Steeds meer inwoners in Zoetermeer hebben, door allerlei omstandigheden, moeite om de touwtjes aan elkaar te knopen. Zij moeten soms geld lenen voor een wat grotere aankoop of om een schuld af te lossen. Maar bij de banken hoeven ze niet aan te kloppen omdat hun inkomen te laag is. Of de ene schuld wordt met de andere gedekt waarbij de rente steeds verder oploopt en de problemen steeds groter worden.

Voor een Sociaal Leenfonds hoeft geen bank opgericht te worden en het heeft het voordeel dat gewerkt kan worden met een lage rentevergoeding voor de lening.

'Het fijne van dit fonds is dat het laagdrempelig is,' zegt Carla Krullaars van Zó! 'De inwoners hoeven niet naar een bank of naar de gemeente maar kunnen de aanvraag doen in samenwerking met een bijvoorbeeld Humanitas, MIM, Schuldhulpmaatje, Palet Welzijn of Kwadraad.'

Deze organisaties moeten wel inzicht hebben in de financiële situatie van de aanvrager en er worden natuurlijk wel voorwaarden gesteld: het geleende bedrag moet wel afgelost kunnen worden. Ook wordt onderzocht of er verder geen schulden zijn.

Het fonds wordt - als experiment - voor 1 jaar ingesteld om te zien of het aan de verwachtingen voldoet. De maatschappelijke organisaties hebben aangegeven dat zij blij zijn met het Sociaal Leenfonds omdat dit voor een aantal klanten precies voldoende soelaas kan bieden om een situatie van problematische schulden te voorkomen. Zó! Zoetermeer sluit zich daarbij aan: voorkomen is altijd beter. Krullaars: 'Als mensen eenmaal diep in de schulden terecht komen is het leed niet te overzien en kost en het veel meer tijd en energie om zo'n gezin weer op de rit te krijgen.'

In de kranten staat dat de wethouder trots is op dit project. Dat is mooi.

Hij vergeet, jammer genoeg, erbij te zeggen dat het een initiatief is geweest van Carla Krullaars van Zó!

Zij heeft het onderwerp steeds op de agenda gehouden en diende eerst - samen met GroenLinks - een motie in over de Kredietbank. Daarvoor had zij zelfs steunbetuigingen van Palet Welzijn, van stichting Mensen in de Minima, van Kwadraad (maatschappelijk werk) en van Erris Oskam geregeld.

Die hebben we ingetrokken omdat er later een samenspraaktraject over de armoede gehouden zou worden waarbij dit probleem meegenomen zou worden. Vervolgens heeft Zó! ook het initiatief genomen om het Sociaal Fonds verder te onderzoeken en uit te werken. Daarvoor is samen met PvdA, D66 en GroenLinks een motie ingediend en aangenomen.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.