Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Zesdaagse noodopvang asielzoekers in Zoetermeer

19 november 2015

Vanaf vandaag zullen er een kleine 150 asielzoekers in sporthal De Veur worden opgevangen. Dit duurt maximaal 6 dagen.

Het gaat om mensen die net ons land zijn binnengekomen, en die een asielverzoek willen doen. Normaal gesproken gaan die naar een aanmeldcentrum zoals in Ter Apel, maar omdat er momenteel meer mensen aankomen dan er plaatsen zijn bij de aanmeldcentra moet er tijdelijk onderdak geboden worden. De regering heeft aan alle gemeenten gevraagd om dat voor 3 tot 6 dagen aan te bieden.

Na deze 6 dagen gaan de mensen in ieder geval weg: hopelijk kunnen ze naar een aanmeldcentrum en anders gaan ze naar een andere gemeente voor nog eens 6 dagen.

In Zoetermeer zijn uitgebreide stadsgesprekken gehouden over de mogelijke komst van de vluchtelingen en daarna heeft de gemeenteraad besloten dat ook Zoetermeer crisisopvang kan bieden. Afspraak daarbij was: zodra er een locatie bekend is, dan worden de omwonenden geïnformeerd. Die informatie avond was gisteren bij Dekker waar zo'n 450 mensen kwam horen wat er gaat gebeuren

Dat waren er zoveel dat de groep in twee sessies gesplitst moest worden. Hoewel dat in eerste instantie wat wrevel gaf, zijn de beide sessies uiteindelijk goed verlopen.

Er werden veel vragen gesteld waarbij de veiligheid natuurlijk een belangrijk aspect was. Logisch met alle ellende in Parijs, Brussel en Hannover. De burgemeester heeft uitgelegd dat de veiligheid voor zowel de omwonenden, als de asielzoekers zelf, met particuliere beveiligers, en een flinke extra inzet van de politie wordt geregeld. Ter plekke werd ook nog afgesproken dat de mensen van WAS ook nog worden ingezet.

Een prangende vraag was natuurlijk: hoe weet je dat er geen terroristen bij zijn? Het eerlijke antwoord is: dat weet je nooit helemaal zeker, maar de asielzoekers worden wel gefouilleerd en geregistreerd, en de kans dat er een terrorist bij is, is heel klein. Waarom zou zo'n type zich laten registreren en in een bewaakte sporthal gaan zitten? De mensen van IS beschikken over veel geld, en kunnen dus op allerlei manier de grens over komen als ze dat zouden willen. In buurgemeenten zoals Pijnacker-Nootdorp en Leidschendam-Voorburg is al noodopvang geweest en daar is het allemaal prima en rustig verlopen.

Om ervoor te zorgen dat iedereen alles waar hij ongerust over is kan melden blijft het telefoonnummer van de gemeente - tel. nr. 14079 - gedurende deze 6 dagen 24 uur per dag open.

Via www.zoetermeer.nl/vluchtelingen is alle informatie te vinden, en ook een zogenaamde liveblog waarop alle nieuws wordt weergegeven.

Wie zelf wat wil doen voor de asielzoekers kan zich melden via vipvoorvrijwilligers.nl

Zó! Zoetermeer heeft net als alle andere fracties in de gemeenteraad ingestemd met de komst van de vluchtelingen. Als alle gemeenten hun steentje bijdragen dan verdeel je de lasten. En los daarvan: deze asielzoekers zijn niet voor niets op de vlucht geslagen. Als het je zelf zou overkomen zou je ook blij zijn als je ergens een bed krijgt en niet op straat hoeft te overnachten. Met name voor gezinnen met kinderen is dat natuurlijk onacceptabel! Zowel bij de stadsgesprekken als bij de informatie-avond gisteren hebben we gezien dat de meeste Zoetermeerders er ook zo over denken. Natuurlijk zijn er vragen en zorgen maar het was goed om te zien dat iedereen met respect naar elkaar luisterde. We kunnen best trots zijn op hoe wij als Zoetermeerders dit oppakken!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.