Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Werkbezoekje en Koffie & Zó! De Vlieger

4 juni 2014

Zaterdag 31 mei zijn 3 leden van de Zó! fractie gaan kijken bij het Katwijkerlaantracé om de situatie goed in beeld te krijgen. Bij deelplan B hebben we ook met een enkele bewoners gesproken.

Zó! Zoetermeer is blij dat er eindelijk stappen worden genomen om te komen tot een woonzorgzone in Rokkeveen en dat er nu plannen zijn voor het zogenaamde Katwijkerlaantracé. Zoals altijd als er in de stad gebouwd wordt is niet iedereen daar blij mee. Hoewel het gebied eerst altijd bedoeld was voor een openbaar-vervoer-verbinding en de bestemming in 2012 is gewijzigd in voornamelijk wonen, zijn de buurtbewoners eraan gewend dat het een groen gebiedje is. Wij kunnen ons dus best voorstellen dat het even slikken is als er daadwerkelijk bouwplannen komen.

De zogenaamde 'contouren' zijn in het bestemmingsplan vastgesteld, maar daarbinnen is afgesproken dat de omwonenden met de tekenaars van de plannen in overleg kunnen treden over de uitvoering. Eén van de zaken die volgens Zó! zeker goed bekeken moet worden is de plaats van de ingang van een van de gebouwen op het middelste stuk. De ingang van het pand was in de schetsen voorzien aan de Zenobiagang, maar het lijkt een goed idee om die ingang meer aan de Suzannegang te maken.

Wij hopen in ieder geval dat de klankbordgroepen en de projectleiders er gezamenlijk uitkomen. Er is enige haast bij, want Rokkeveen was de eerste lokatie die de gemeente in gedachte had voor een woonzorgzone en dat was meer dan 15 jaar geleden! Het was een taai gevecht om bij de hogere overheden die bestemming voor de openbaar-vervoer-route van tafel te krijgen terwijl er niemand echt geld en zin had om dat OV te regelen. Zoetermeer heeft zorglocaties nodig, dus we hopen echt dat over niet al te lange tijd de schop in de grond kan.

Vervolgens was het tijd voor Koffie & Zó! en werd de fractie versterkt met leden van de vereniging Zó! Zoetermeer om met de mensen te praten bij winkelcentrum De Vlieger.

Hoe heeft u het naar uw zin in uw buurt? Welk rapportcijfer zou u geven? Wat denkt u van de plannen van het college om veel in samenspraak met de bewoners te doen? Zó! stelde vragen en schonk koffie en de bezoekers vertelden ons veel!

Véél tevreden mensen: de buurt krijgt heel vaak een 8 of hoger, en het was weer opmerkelijk dat de inwoners van Rokkeveen in het algemeen heel tevreden zijn over het groenonderhoud. Dat is in andere delen van de stad wel anders!

Minder tevreden zijn de mensen over de hangjongeren, en we hoorden ook nog al eens dat er te weinig 'te doen' is voor de jongelui in Rokkeveen. Naar de jongerenvoorziening die er wel is mogen nogal wat jongelui niet omdat daar 'van alles en nog wat aan drugs wordt gebruikt'. De afvalbakken bij De Vlieger moeten veel vaker geleegd worden, of er moeten bakken bij, want het is daar te vaak een grote bende.

Over de samenspraak zijn de meningen erg wisselend. Een aantal mensen vindt het een goed idee dat mensen over alle plannen van de gemeente mogen meepraten, maar het viel op dat ook  veel mensen aangaven dat ze 'er geen behoefte' aan hebben.

Sommigen gaven aan: 'alleen als het echt bij mij in de straat is of als het héél ingrijpende plannen zijn'. Anderen lieten weten bang te zijn dat 'de mensen met de grote monden het voor het zeggen krijgen' of dat ze het er 'op dit moment veel te druk' voor hebben.

Ook bleken sommige mensen wel enthousiast over de mogelijkheid maar dachten ze niet dat ze er gebruik van zouden maken. Na een paar intensieve uurtjes hadden we de mening van ruim 50 omwonenden, namen we zelf nog een bakkie, en gingen we weer naar huis. Moe en voldaan, want het is voor een politieke partij echt goud om regelmatig met de bewoners te spreken. U leest binnenkort op deze website waar we eind juni komen met Koffie & Zó!

 

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.