Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Werkbezoek Zó! - Leen Menken

10 oktober 2015

Van sommige zaken heb je geen idee, tot... je een keer gaat kijken!

De fractie van Zó! Zoetermeer legt regelmatig werkbezoeken af om goed op de hoogte te zijn van wat er allemaal gebeurt in de stad. Omdat Leen Menken Foodservice Logistics recentelijk de Ster van Zoetermeer - de prijs van de RVOZ voor bijzondere ondernemers - heeft gewonnen, hebben wij aan directeur Leen Menken gevraagd of we een keer mochten komen.

We zijn bijzonder hartelijk ontvangen en voorzien van dikke winterjassen kregen we een rondleiding door het bedrijf in de Chroomstraat. Die jassen waren wel nodig, want het gaat om voedsel dat voor een heel groot deel goed gekoeld of ingevroren wordt opgeslagen en vervoerd.

Deels ging de rondleiding dus door ruimtes met een temperatuur tussen de 0 en 4 graden, en deels door ruimtes waar het zo'n 20 graden onder nul was. De fractie kreeg dus een meer dan frisse blik op de werkzaamheden!

Leen Menken Foodservice Logistics zorgt ervoor dat het voedsel wordt opgeslagen, het zogenaamde warehousing, en vervolgens precies op het moment dat het nodig is naar de consument, de winkels, de restaurants of de organisaties wordt gebracht. Soms levert Leen Menken zelf af, soms brengen ze het naar distributiecentra waar kleinere auto's het weer verder brengen.

In het bedrijf van Leen Menken worden de dozen met de boodschappen van Hello Fresh gevuld en vervolgens naar distributiecentra gebracht, maar er wordt bijvoorbeeld ook gezorgd dat in de AZC's en in de gevangenissen iedere dag maaltijden voor handen zijn. En dat zodanig dat er iedere dag wat anders te eten is. Kiprestaurants worden van alle benodigde voorraad voorzien, maar ook worden producten voor supermarkten door heel Nederland bezorgd.

Daar komt een heleboel bij kijken:

  • Tientallen mensen op kantoor om het regelen, wat staat waar in het bedrijf, hoe laat moet welke vrachtwagen waar zijn zodat er geen file in de Chroomstraat ontstaat, en hoe kun je het via slimme routes efficiënt vervoeren.
  • 13.000 vierkante meter opslagruimte.
  • Zo'n 120 volle vrachtwagens per week die gelost en geladen moeten worden.

En heel veel menskracht om het bedrijf te laten draaien want het gaat dag en nacht (7 x 24) door. In de weekeinden zijn er op het ogenblik meer dan 300 mensen aan het werk.

De fractie heeft uitgebreid gesproken met de oprichter Leen Menken (ja, familie van het melkbedrijf Menken dat velen zich vast nog kunnen herinneren). Het bedrijf zet zich in om via de reintegratie-trajecten mensen zonder werk weer aan de slag te krijgen, maar het blijkt nog best lastig om mensen te vinden die blijven. Omdat het bedrijf steeds meer diensten aanbiedt waardoor het ook allemaal steeds complexer wordt zijn er niet alleen handjes nodig om bijvoorbeeld de Hello Fresh dozen te vullen, maar ook steeds meer MBO en HBO personeel.

Wie een baan zoekt: hier vind je de vacatures.

Een andere uitdaging voor het bedrijf is het vinden van voldoende parkeerplaatsen in de buurt voor het personeel. Een plan om een parkeerdek boven de vrachtwagens te maken kon geen goedkeuring van de brandweer krijgen. Directeur Menken heeft daar overigens nog meer ideeën voor, die hij binnenkort aan de gemeente zal voorleggen.

v.l.n.r.: Kees Godefrooij, commissielid Zó!, Carla Krullaars, raadslid Zó! en Directeur Leen Menken.

Al met al hebben we een heleboel opgestoken van dit werkbezoek. En wat een energieke ondernemer! Letterlijk en figuurlijk, want alleen al tijdens ons bezoek hebben wij hem wel 6 keer de trap op en af zien rennen. En wat een bloeiend bedrijf met lekker veel werkgelegenheid.

De Ster van Zoetermeer is op de juiste plaats beland!\

Wie meer wil zien, hier kun je meer lezen én de bedrijfsfilm bekijken.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.