Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Vluchtelingen helpen - doordacht beleid

15 september 2015

Op maandag 15 september 2015 sprak de Zoetermeerse gemeenteraad op initiatief van D66 voor het eerst over het vluchtelingenvraagstuk.

Het lijkt erop dat in Zoetermeer geen grootschalige opvang komt voor vluchtelingen, maar wel wordt er een dringend beroep gedaan op de gemeenten om mensen met een status - vluchtelingen die in Nederland mogen blijven - onder te brengen. De statushouders moeten zo snel mogelijk de asielzoekerscentra verlaten zodat dáár weer ruimte komt om nieuw aangekomen mensen onder te brengen.

Zó! Zoetermeer vindt zeker dat Zoetermeer zijn aandeel moet leveren, maar we moeten als raad ook zorgen voor draagvlak bij de Zoetermeerders.

Dit was onze inbreng in het debat:

 

Voorzitter,

Natuurlijk worden we allemaal helemaal beroerd van al die TV beelden van mensen die op drift zijn. Ze betalen hun grote en kleine vermogens aan gewetenloze criminelen om hierheen te komen. Ze verdrinken onderweg, en wie er wel aankomt wordt niet hartelijk ontvangen. Je wordt vernederd en moet hopen dat je ergens letterlijk een brood krijgt toegeworpen.

De aantallen mensen die proberen om naar Europa te komen, naar Duitsland, naar Engeland, en ook naar ons, Nederland, zijn onvoorstelbaar groot, en Europa slaagt er nog niet in om het allemaal in goede banen te leiden. Het is allemaal heel erg verschrikkelijk om aan te zien.

Nederland staat voor een groot vraagstuk: alleen afgelopen week klopten er meer dan 3000 mensen aan bij onze asielzoekerscentra. Als je even doordenkt over de 3000 benodigde bedden en volgende week wéér 3000 of meer, dan is het logisch dat het rijk een beroep doet op de gemeenten om in ieder geval de statushouders van een plek te voorzien.

En natuurlijk moet ook Zoetermeer daar aan bijdragen.

Maar voorzitter, regeren is vooruitzien en dat betekent wel dat wij als raad voor zware beslissingen staan. Het zijn hele grote dilemma's. Want ook als we vluchtelingen gaan opvangen in allerlei tijdelijke ruimtes, op termijn zullen ze een gewone woning nodig hebben. En dat wordt een hard gelag voor de Zoetermeerders die al jaren op een passende sociale woning wachten. Dat is het eigenlijk nu al. Hetzelfde geldt voor werk. De werkloosheid daalt nog niet in Nederland, en de mensen die we hier gaan opvangen zullen toch ook graag aan de slag willen om zich een inkomen te verwerven.

Dus voorzitter, Zó! Zoetermeer zegt 'Ja natuurlijk' als het gaat om een positieve reactie op het verzoek van het rijk. Wij zijn dan ook mede-indieners van de motie van D66. Tegelijkertijd zullen we nieuw beleid moeten ontwikkelen om ervoor te zorgen dat deze mensen ook de volgende jaren nog kunnen rekenen op draagvlak bij onze bevolking en zullen we ervoor moeten zorgen dat het voor iedereen heel duidelijk is dat we de 'gewone' Zoetermeerder die een huis of een baan zoekt niet uit het oog hebben verloren.

Wij denken dus vooral aan kleinschalige opvang van asielzoekers verdeeld over de wijken in de stad, zodat veel mensen contact met hen kunnen leggen want onbekend maakt onbemind. En laten we heel erg transparant zijn over de gevolgen en ook hoe we in Haaglandenverband ervoor zorgen dat ook de wachtende Zoetermeerder nog een kans krijgt. Misschien lukt het om met extra geld van het rijk kantoorpanden niet alleen gereed te maken voor tijdelijk gebruik, maar ook om er tegelijkertijd nog een stel om te bouwen tot echte woningen.

Voorzitter, we moeten die mensen die niets meer hebben helpen, maar wel met doordacht beleid!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.