Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Stadhuis verbouwen voor meer dan 20 miljoen? NU EVEN NIET!

9 februari 2013

Het college stelt aan de raad voor om meer dan 3 ton uit te geven aan het verder uitwerken van plannen om het stadhuis compleet te verbouwen. De eerste berekeningen van die verbouwing komen uit opmeer dan 20 miljoen euro.

Zó! Zoetermeer vindt dit absoluut niet het moment om meer dan 20 miljoen te gaan uitgeven voor allerlei verplaatsingen en verbouwingen binnen het stadhuis. We zitten midden in een crisis en moeten overal op bezuinigen, dus wij zullen niet instemmen met de verbouwing. En die 325.000 euro die nodig zijn om de plannen te maken, kunnen we dus ook voor wat beters gebruiken.

Hieronder een aantal van onze argumenten om het stadhuis nu niet te verbouwen en om nu ook geen geld uit te geven om er plannen voor te maken:

  • Niemand zit nu te wachten op nog meer winkel- en horecaruimte op de begane grond van het stadhuis, want er staat al meer dan genoeg leeg in het Stadshart.
  • De raadzaal en de kantoren van de burgemeester en de wethouders hoeven helemaal niet op de plaats van de bibliotheek te komen. En als we weer gewoon op avonden na elkaar gaan vergaderen (in plaats van alles op één dag) hebben we maar één raadzaal nodig, en dat is een veel efficiënter gebruik van de ruimte.
  • Er is nu kantoorruimte over maar we weten nog niet hoeveel er in de toekomst precies nodig is. Er komt nog een heleboel werk van het rijk naar de gemeente.
  • Een groot deel van de politiek zal het niet aandurven om vlak voor de verkiezingen van 2014 te beslissen over een stadhuisverbouwing omdat ze heus wel weten dat de Zoetermeerders daar nu helemaal niet op zitten te wachten. Dus die plannen komen sowieso tot na de verkiezingen in een la.
  • De blibliotheek heeft minder ruimte nodig, maar kan prima blijven zitten waar zij zit, dan kan het museum bij hen intrekken en is er ook geen dure nieuwbouw voor het Stadsforum nodig.
  • Bij dit soort plannen – kijk maar eens goed in een heleboel andere gemeenten in Nederland – worden de kosten eerst heel krap berekend zodat het net lijkt alsof het binnen de budgetten kan, maar tijdens de echte bouw of verbouw komt dan de ene tegenvaller na de andere boven water. Dit soort financiële risico’s kunnen we nu niet hebben. De voorzitter van de wethoudersvereniging heeft zelfs gezegd dat wethouders die zich laten meevoeren door ambtelijke plannen voor een nieuw stadhuis, beter meteen hun koffers kunnen pakken.

Zó! Zoetermeer zal voorstellen om alleen echt noodzakelijk onderhoud te doen. De gevelplaten van het stadhuis moeten wel worden vervangen, want die kunnen langzamerhand door loslating een gevaar gaan worden en als ze zijn vervangen zal dat ook een stuk in het energieverbruik schelen. Wat ons betreft hoeven die gevels niet helemaal transparant zoals in het stuk staat: dat is voor de mensen die in het stadhuis moeten werken erg onprettig en bovendien is het in het stadhuis nog steeds niet gelukt om met opgeruimde bureaus (het clean-deskprincipe) te werken.

Zo lang we nog de ene bezuinigingsslag na de andere moeten maken is regulier onderhoud goed genoeg. In 2018 kunnen we opnieuw kijken of er verbouwd moet worden, en zo ja wat dan precies, maar NU EVEN NIET.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.