Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Ontzettend triest dat sterfgeval niet is voorkomen...

27 september 2015

Zó! Zoetermeer heeft het treurige verhaal in NRC Next over de dood van een 22-jarige Zoetermeerder gelezen en vindt het buitengewoon jammer en verdrietig dat dit kon gebeuren. Zó! condoleert de nabestaanden en is blij dat inmiddels bekend is geworden dat de staatssecretaris de kwestie tot op de bodem laat uitzoeken.

De overleden jongeman, die volgens het verhaal in NRC Next kampte met ernstig overgewicht en depressies, stierf blijkbaar doordat hem in zeer onhygiënische omstandigheden geen medische hulp bij het bestrijden van een infectie werd geboden. Hij leefde in een groot gezin waarvan praktisch alle leden verstandelijk beperkt zijn, en waar de problemen - zowel financieel als praktisch - zich opstapelden.

'Het is vooral in en in triest dat er blijkbaar wél hulpverleners waren die in de gaten hadden dat het niet goed ging in dat gezin, maar dat het niet is gelukt om de hulp zodanig te organiseren, dat deze mensen de juiste hulp op het juiste moment kregen,' aldus woordvoerder zorg Carla Krullaars. 'Juist bij mensen met een verstandelijke beperking - en dat zien we ook bij bijvoorbeeld dementie - kun je niet afgaan op wat de mensen zelf vinden wat ze nog wel goed kunnen. Goede regie en voldoende hulp en in ieder geval controle, is dan geboden. Deze mensen hebben geen 'eigen kracht'.'

Zó! Zoetermeer is heel benieuwd wat er uit het onderzoek komt dat de staatssecretaris heeft ingesteld, maar wil ook graag snel weten of het college zélf al een (onafhankelijk) onderzoek heeft gedaan of laten doen naar deze kwestie. 'We moeten snel weten wat er precies klopt van het verhaal in de krant en wij zijn heel benieuwd of het college het mogelijk acht dat iets dergelijks in de toekomst wél wordt voorkomen, of moeten wij ons zorgen maken over vergelijkbare situaties?' aldus fractievoorzitter Marijke van der Meer van Zó!. 'In de krant staat dat bij het college keihard een wekker is afgegaan. Je vraagt je dan af of er iemand zat te slapen. Wij vinden het in ieder geval compleet bizar, dat de raad totaal niet is geïnformeerd over deze kwestie, die al in april plaatsvond. Als gemeenteraad kunnen we ons werk niet doen, als het college dit soort ernstige kwesties voor ons geheim houdt'.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.