Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Nieuwe regels voor gemeentelijke inkoop

8 oktober 2013

Zó! niet helemaal tevreden met het resultaat.

Het college heeft besloten om voor de zaken die door de gemeente zelf worden ingekocht nieuwe regels te stellen. Met name de grensbedragen zijn verhoogd, waardoor het minder snel nodig is om bijvoorbeeld een Europese aanbesteding te doen. Dit kan doordat de regels door Europa zijn versoepeld. Het is de bedoeling dat door het optrekken van de grenzen het vaker mogelijk is om zogenaamd ‘onderhands’ aan te besteden en dan kan het College bijvoorbeeld aan 3 bedrijven – uit Zoetermeer of de regio – een prijsopgave vragen.

Het Zoetermeerse bedrijfsleven klaagt er al jaren over dat ze te weinig opdrachten krijgen van de gemeente. De VVD had een initiatiefvoorstel ingediend om die grenzen op te trekken. Beetje merkwaardig was dat wel want het is helemaal geen bevoegdheid van de gemeenteraad, maar door dit vroege verkiezingsstuntje kwam de portefeuillehouder, de burgemeester, in actie.

Net als sommige andere partijen vond Zó! dat het beter in regionaal verband afgesproken had kunnen worden. Als iedere gemeente de eigen ondernemers gaat ‘voortrekken’ dan kan het beleid per gemeente negatieve effecten hebben voor de Zoetermeerse bedrijven die nu opdrachten krijgen van gemeenten uit de buurt.

Maar wat we helemaal jammer vinden is dat nu ook de grens waaronder enkelvoudig aanbesteed mag worden door de gemeente, omhoog is gegaan.

Klik hier voor de huidige grenzen.
Klik hier voor de nieuwe grenzen.

De gemeente kan nu in veel meer gevallen (minstens zo’n 300 keer per jaar) de opdracht verlenen door maar aan één bedrijf een prijsopgave te vragen. Zó! had het beter gevonden als de bandbreedte voor meervoudig onderhands aanbesteden groter was geworden door de ondergrens te laten staan en de bovengrens op te trekken. Want daarmee hadden meer ondernemers uit het MKB en meer ZZP’ers kunnen meedoen om opdrachten van de gemeente te verwerven. Nu hebben nogal wat ondernemers het idee dat de enkelvoudige onderhandse aanbestedingen steeds aan hetzelfde bedrijf uit een bepaalde branche worden gegund.

Hoewel ik erg mijn best heb gedaan, is het niet gelukt om voor elkaar te krijgen dat die bandbreedte vergroot wordt. De burgemeester heeft wel aan de commissie toegezegd dat alle regels duidelijk op de website komen, zodat als een ondernemer vindt dat de gemeente zich niet aan de eigen regels houdt, hij een klacht kan indienen.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.