Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Masterclass Brandweerontwikkelingen

10 maart 2020

Op verzoek van Zó! Zoetermeer kreeg de gemeenteraad gisteravond een masterclass over alle nieuwe ontwikkelingen die effect hebben op de mogelijkheden om branden te blussen en mensen te redden.

Esther Lieben praatte ons bij. Mevrouw Lieben is de Algemeen Directeur van de Veiligheidsregio Haaglanden en tevens de Commandant van de Brandweer Haaglanden. Zij vertelde dat alle veranderingen waar we mee te maken hebben grote invloed hebben op de werkzaamheden van de brandweer.

Vroeger zaten alle senioren bij elkaar in het tehuis, en was het duidelijk dat daar mensen woonden die niet zelfredzaam zijn. Tegenwoordig blijven de (hoog-)bejaarden meestal thuis, en daardoor is het voor de brandweer veel minder overzichtelijk. Dat geldt voor de momenten dat er echt brand is, maar heeft ook effect op de preventie. In een bejaardentehuis golden en gelden veel scherpere regels dan in een gewone woning, bijvoorbeeld waar het gaat om brandwerende materialen. Niet zelfredzame mensen in woontorens geven extra zorgen.

Esther Lieben vertelde ook over de razendsnelle ontwikkelingen waar het gaat om de auto’s. De elektrische auto’s nemen snel toe en ook wagens op waterstof zijn niet meer zeldzaam. Tegelijkertijd is er op steeds meer plaatsen gebruik van functiemenging van het grondgebruik: woningen op winkels op ondergrondse garages. Dat betekent nogal wat als er moeilijk te blussen auto’s in de brand staan.

Het was superinteressant en wat Zó! betreft ook duidelijk dat we hele goede afspraken moeten maken om de brandveiligheid op een hoog niveau te houden!

 

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.