Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Kwadranttheater kan voorlopig door!

22 mei 2013

Nagekomen bericht: Door een storing waren de internetopnames van commissievergadering met de insprekers niet te zien op de website. Dat is nu hersteld:

 

Initiatief van Zó! succesvol

  • Als het lukt om het Kwadranttheater brandveilig te maken voor minder dan 3 ton extra kunnen de amateurgezelschappen in het het gebouw blijven tot de nieuwbouw klaar is.
  • Als het niet lukt om binnen 3 ton die verbouwing te regelen zullen de gezelschappen elders ondergebracht moeten worden. De gebruikers worden betrokken bij de berekeningen zodat als blijkt dat het niet voor maximaal 300.000 euro kan lukken, zij zeker weten dat er zo scherp mogelijk naar is gekeken. In dat geval zorgt het college voor alternatieve locaties.
  • De plannen voor nieuwbouw moeten nu snel aan de raad worden voorgelegd zodat erover besloten kan worden.

Dat is de uitkomst van de besprekingen in de commissie en in de raad van dinsdag 21 mei naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van Zó! Zoetermeer. Uiteindelijk schaarde de hele raad zich achter een motie om bovenstaande te regelen.

De avond begon met de commissievergadering. De opkomst van de gebruikers van het Kwadranttheater was prachtig mooi! De hele raadzaal vol, in de Driemanspolderzaal keek men op een scherm mee, en in de gang stonden nog een heleboel mensen met hun neus tegen de ruiten gedrukt. Maar liefst 11 insprekers – sommige nog piepjong – kwamen vertellen hoe belangrijk het Kwadranttheater is. En iedere keer werd er geklapt als bij de première van een belangrijke musical!

Eén van de insprekers was Sebastiaan Smits.

De commissie had een heleboel vragen aan de insprekers en er werd aandachtig geluisterd! Je kon merken dat steeds meer fracties goed begrepen dat het nodig was dat er oplossingen moesten komen. En dat we dat niet in de laatste week voor de zomervakantie konden regelen.

Dat was heel belangrijk want direct na de commissievergadering volgde een raadsvergadering, en alleen daar kan er besloten worden omdat dan alle raadsleden er zijn en er gestemd kan worden. Tijdens de commissie konden niet alle raadsleden er zijn omdat er in een andere zaal tegelijkertijd over een ander onderwerp werd vergaderd.

In de raadsvergadering stelden eerst alle fracties vragen aan de wethouder en vertelden ze wat ze er van vonden. Zó! Zoetermeer heeft onder meer gezegd:

"Toen we het initiatief schreven was het onze bedoeling om ervoor te zorgen dat het amateurtheater in het Kwadrant kan blijven tot de nieuwbouw klaar is. Dat vinden wij nog steeds het beste plan. Uiteindelijk is dat al herhaaldelijk beloofd met termijnen die almaar niet gehaald worden.

De raad is zelf van het plan afgestapt voor de nieuwbouw bij de BaZtille en heeft gezegd het moet naast het CKC, en langzamerhand is dat aan het veranderen in deels in en deels buiten het CKC, maar we zijn nog helemaal niet aan besluitvorming daarover toe. We praten steeds over het amateurtheater en marge van wat anders, als we het eigenlijk over het Stadsforum hebben of als we het eigenlijk over het CKC hebben.

In het memo van het college van 26 juni 2012 staat:

Eén van de centrale conclusies van Twynstra Gudde luidt: “Op dit moment lijken het CKC en Greg & Baud terughoudend te zijn om de samenwerking zoals oorspronkelijk beoogd te omarmen.” Dit betekent dat we de planvorming niet zonder meer kunnen vervolgen. Wij zullen verschillende opties uitwerken voor vervolg van het proces. Na het zomerreces zullen wij u een besluit met een keuze uit deze verschillende opties voorleggen.

Voorzitter de hele rest van ons leven is na het zomerreces, dus we kunnen er niets van zeggen dat we die opties nog niet hebben gekregen. Maar het viel ons toen al op dat er blijkbaar beoogde vormen van samenwerking waren, terwijl we die in de raad toch nog nooit met de betrokkenen hadden besproken.

We lezen nu in een memo dat het college op 27 juni komt met plannen voor het amateurtheater en voor het CKC. Daar kunnen we in de laatste week voor het reces niet op een degelijke manier over beslissen. Alleen al over het CKC hebben we nog te besluiten over de scenario’s en de daaraan verbonden kosten. Zó! Zoetermeer wil dat in ieder geval niet afraffelen. Dus wat ons betreft hebben we aan het eind van de avond een afspraak dat we er met elkaar voor zorgen dat de amateurgezelschappen in het Kwadrant kunnen blijven tot de nieuwbouw er is, óf tot er heel goede aanvaardbare oplossingen zijn voor een tijdelijke situatie. Maar voor we overstappen op tijdelijke oplossingen zal er veel meer onderbouwing moeten komen over de kosten die echt noodzakelijk gemaakt moeten worden om het Kwadrant open te houden."

Besluitvorming

We hebben ook gezegd dat wat ons betreft we niet gingen strijden om ons initiatiefvoorstel letter voor letter erdoor te drukken, maar dat we hoopten op een oplossing.

Toen iedereen zijn zegje had gedaan, sprak de wethouder die natuurlijk eigenlijk liever gewoon met zijn eigen plannen door wilde gaan. Hij wilde liever de beslissingen uitstellen tot vlak voor de zomervakantie als hij meer stukken met voorstellen naar de raad had kunnen sturen.

Daarna heeft Zó! aan de burgemeester gevraagd om een schorsing en aan alle fractievoorzitters om met elkaar te overleggen. In de fractiekamer van D66 hebben we toen met elkaar onderhandeld terwijl Robin Paalvast (fractievoorzitter van D66) ondertussen achter de PC probeerde om steeds alles in een motie op te schrijven. Dat was even hard werken met zijn allen, en uiteindelijk hadden we dus het resultaat waar ALLE aanwezige fracties (één fractie was niet aanwezig) hun handtekening onder konden zetten.

Zó! Zoetermeer is heel blij met het resultaat en hartstikke trots op onze gemeenteraad. En we zijn natuurlijk ook heel erg trots op al die mensen die de moeite hadden genomen om te komen, want juist daardoor werd duidelijk hoe belangrijk het Kwadranttheater is!

Tot slot een paar oproepen

Er moet nog wel het een en ander gebeuren. Samenwerken is het sleutelwoord. Natuurlijk stonden de gebruikers van het Kwadranttheater en de wethouder met zijn ambtenaren lijnrecht tegenover elkaar, maar daar komen uiteindelijk geen oplossingen van. Nu moet iedereen er weer op gericht zijn om de verhoudingen weer in orde te krijgen en samen te werken.

Verder moet het duidelijk zijn dat we nu heel veel geld extra steken in het Kwadranttheater. Extra want het kost de gemeente al iedere maand heel veel geld. En dat terwijl we overal in de stad verschrikkelijk moeten bezuinigen. Bij deze dus de oproep aan de gebruikers: ga meebetalen voor gas, licht en water én ga ervoor zorgen dat er zo zuinig mogelijk wordt gedaan. Licht uit in de ruimtes waar je niet bent, etc. Die energierekening kan en moet lager!

Zó! zal zich nog beraden of we nog verder gaan uitzoeken hoe het is gegaan met de informatievoorziening, want wij vragen ons nog steeds af hoe het kan dat de gebruikers op 8 april te horen kregen dat ze per 1 oktober uit het gebouw zouden moeten, dat wij dat op 10 april tijdens ons werkbezoek aan het Kwadrant hoorden, dat wij op 11 april ons initiatiefvoorstel indienden en dat het college pas op 16 april dat besluit nam! Vervolgens werd dat besluit niet opgeschreven in de besluitenlijst van het college. Dat is  merkwaardig want het lijkt ons niet dat het een geheim besluit had moeten zijn. En als raad werden we pas veel later door het college geïnformeerd. En dat hoort niet: het college heeft een informatieplicht richting de raad!

Vanaf deze plaats feliciteert Zó! Zoetermeer alle gebruikers van het Kwadranttheater!

Nagekomen bericht:

Door een storing waren de internetopnames van de commissievergadering met de insprekers niet te zien op de website. Dat is nu hersteld:

Klik hier voor de internetuitzending van de commissie.

Voor het tweede gedeelte - de raadsbehandeling - kunt u op de volgende link klikken. Daarna moet u even agenda punt 6 aanklikken. Let op de raadsbehandeling bestaat uit 4 gedeeltes.

Klik hier voor de uitzending van de raadsbehandeling.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.