Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Kwadrantgebouw voor amateurtheater

20 mei 2013

Dinsdag 21 mei gaan we in de commissie en in de raad praten over het Kwadranttheater: waar moeten de gebruikers na 1 oktober blijven.

We hebben alles vanaf globaal 2009 op een rij gezet. Via de volgende link kunt u komen bij een overzicht tot en met de rapportage over de grondexploitaties van 4 maart 2013.

Klik hier voor de geschiedenis

Recentelijk volgde het een en ander elkaar snel op:

18 maart 2013

In de commissie komt de wethouder met de mededeling dat het bevoegd gezag (de gemeente zelf) heeft gemeld dat het Miss Etam-gebouw niet kan voldoen aan de vereiste brandveiligheidscertificatie per 1 oktober. Er is een probleem met gordijnen en dat kan snel geregeld worden, maar er is ook wat met de brandmeldinstallatie en dat wordt linksom of rechtsom opgelost, daar worden we nog van op de hoogte gesteld.

Er is niet gezegd dat aan de gebruikers van het gebouw gezegd zal worden dat ze eruit moeten.

Op de standpuntenlijst staat:

Verder meldt de wethouder dat er problemen zijn met de brandveiligheidscertificaten op een aantal onderdelen in het voormalige Miss Etamgebouw, nu in gebruik bij Greg & Baud. Hij zal hier meer informatie over geven zodra hier meer duidelijkheid over is.

10 april 2013

Zó! Zoetermeer gaat op een al langer geleden afgesproken werkbezoek en krijgt te horen dat de ambtelijke organisatie aan verschillende gebruikers heeft gemeld dat het gebouw op 1 oktober wordt gesloten.

11 april 2013

Zó! Zoetermeer dient het initiatiefvoorstel om het Kwadranttheater voorlopig (maximaal 7 jaar) open te houden.

Klik hier voor het voorstel

22 april 2013

Het CDA dient schriftelijke vragen in.

26 april 2013

Memo over de staat van onderhoud zoals bij de begroting in november 2012 (!) op verzoek van CU/SGP afgesproken.

Niet alleen is onderzoek gedaan naar het onderhoud, maar ‘Bovendien hebben wij onderzoek op grond van het Bouwbesluit 2012 laten uitvoeren naar de brandveiligheid van het pand in relatie tot het huidige gebruik.’

Om de hallen te onderhouden moet er voor de komende 5 jaar worden gerekend op een kleine 2 ton. Hoe hard zaken als schilderwerk daarbij precies nodig zijn is niet duidelijk. Ook niet of het niet deels door vrijwilligers kan gebeuren. De hal is verder in redelijke tot goede staat.

Voor de brandveiligheid is de belangrijkste tekortkoming het ontbreken van certificering van de in het pand aanwezige brandmeld-, ontruiming en sprinklerinstallaties. Van de eisen van het Bouwbesluit 2012 kan geen ontheffing worden verleend. In het memo staat dat het probleem alleen is op te lossen door het volledig vervangen van de huidige installaties door gecertificeerde installaties. De kostenraming wordt voor eind week 17 (dus 26 april verwacht).

Het college is doende met oplossingen door het amateurgezelschappen elders onder te brengen, en wil dat op 27 juni 2013 aan de raad voorleggen.

Commentaar van Zó!: 27 juni is heel erg (te) laat. Het is nogal een besluit, en we moeten daar goed over kunnen doorvragen, zowel technisch als in bespreking met elkaar. Aangezien het dan ook over de toekomst van het CKC zal moeten gaan, lijkt dat véél te kort dag. De gezelschappen moet nu al zo’n beetje weten wat ze kunnen gaan doen na de zomer. En wat raar dat het college al sinds eind 2012 vraagtekens heeft over de veiligheid er nu nog geen offerte ligt. Gelukkig staat in het Bouwbesluit dat een sprinklerinstallatie niet per se nodig is. Dat scheelt weer!

16 mei 2013

Antwoord op de schriftelijke vragen van het CDA:

Het bijzondere is dat onze fractie op 10 april tijdens het werkbezoek te horen kregen dat de gebruikers van het Kwadranttheater per 1 oktober de wacht was aangezegd.

Maar bij de antwoorden staat dat er geen besluit is genomen om het gebouw te sluiten! Het college heeft op 16 april besloten handhavend op te treden. Op de vraag of er 2 ton nodig is vanwege de brandveiligheidsredenen komt geen antwoord. Er worden allerlei kosten benoemd, maar niet die voor brandveiligheid!

En wat ook bijzonder is: in de besluitenlijst van het college van 16 april kunnen wij zo’n handhavingsbesluit niet vinden…

Verder lezen we dat we in de laatste week voor het reces ook een besluit moeten nemen over het gebruik van de CKC-ruimtes door DAPA en dat we in juni bij het voorjaarsdebat ook een voorstel krijgen voor de nieuwbouw van het amateurtheater.

17 mei 2013

Op het laatst mogelijke moment (vrijdag voor het Pinksterweekeinde) kregen we een reactie van het college op ons initiatiefvoorstel. Jammer dat het het zo laat is, want nu kunnen de fracties er geen technische vragen meer over stellen.

Het college schrijft: ‘ Het college heeft het initiatiefvoorstel bestudeerd en acht het voorstel prematuur.’

Zó! Zoetermeer vindt het voorstel helemaal niet voorbarig. Feitelijk zijn we met zijn allen veel te laat. Het voorstel voor nieuwbouw is maar steeds opgeschoven, en voor de gezelschappen is het heel er nodig dat ze zo spoedig mogelijk weten waar ze op 1 oktober aan toe zijn.

Nu is er blijkbaar wel een offerte voor de brandveiligheid van het bureau dat er eerder in het memo van 26 april nog niets over kon zeggen. De narigheid is dat er niet klip en klaar wordt opgeschreven wat minimaal nodig zou zijn qua middelen of qua financiën maar dat er alleen staat dat het maximaal 8 ton zal kosten. Ja een appel en een ei kosten ook maximaal 8 ton. Maar hoe is dat bedrag opgebouwd? Zit daar bijvoorbeeld alles in wat je zou kunnen vervangen? Is al die vervanging nu al per se nodig? Kunnen we volstaan met kwestbare onderdelen te vervangen? Is iets goedkopers – zeker met het oog op het bouwbesluit en wat daarin staat over een sprinklerinstallatie - niet mogelijk?

Zó! denkt dat het niet zo'n goed idee is om na het voorjaarsdebat in de laatste vergaderweek voor het reces te gaan besluiten over de toekomst van het CKC, over structurele oplossingen voor het amateurtheater én over tijdelijke oplossingen. Voor de amateurgezelschappen is zo'n laat besluit onwerkbaar.

We gaan onze stinkende best doen om er dinsdag een goed besluit uit te slepen!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.