Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Klein stapje op weg naar toegankelijk Zoetermeer

19 maart 2019

Maandag heeft de gemeenteraad besloten over toegankelijkheidseisen voor alle openbare gebouwen van de gemeente.

Voor nieuwbouw wordt voortaan uitgegaan van de Internationale Toegankelijkheids Standaard (ITs) met voor de gehandicaptentoiletten een eigen Zoetermeerse Standaard.

Voor de bestaande gebouwen wordt stukje bij beetje bekeken wat er moet gebeuren om de panden goed toegankelijk en bruikbaar te maken voor gehandicapten. De aandacht gaat dan vooral naar 3 elementen uit de Itstandaard – Trap en lift, Entree en Signing – en naar de Zoetermeerse Standaard voor het toilet.

Het hele plan is tot stand gekomen in overleg met de Toegankelijkheidsraad van Zoetermeer. Deze raad gaat ook met ondersteuning van de gemeente een informatiefolder maken voor de eigenaren van panden die niet van de gemeente zijn.

Zó! Zoetermeer is heel blij met deze stap in de goede richting. Vooral goed bruikbare toiletten zijn enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat gehandicapten zo zelfstandig mogelijk hun leven kunnen leiden. Hopelijk voorkomen we met deze richtlijnen vanaf nu, dat er eerst iets wordt gebouwd of verbouwd en dat dan achteraf geprobeerd moet worden om de boel met kunst en vliegwerk een beetje toegankelijker te maken.

Gehandicaptentoilet Zoetermeerse Standaard

De bedoeling van dit toilet is dat alle gehandicapten er gebruik van kunnen maken, dus mensen die een transfer maken door er vanaf rechts op te schuiven of vanaf links (technieken die mensen gebruik als ze op armkracht van hun rolstoel op het toilet terecht moeten komen) en voor mensen die recht voor het toilet op hun benen gaan staan en dan na een halve draai (al dan niet met behulp van de steunen naast het toilet) op het toilet gaan zitten.

Lees het Raadsvoorstel.

 

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.