Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Inspraak over inspraak

29 augustus 2013

Maandagavond 9 september is er van 20.30 tot 22.20 uur een rondetafelgesprek in het bedrijfsrestaurant van het stadhuis (Frankrijklaan 6). Alle Zoetermeerders die mee willen praten zijn welkom bij (een delegatie) van de gemeenteraad om hun mening te geven over de manier waarop in de toekomst de burgerparticipatie vorm krijgt.

Hoe wilt u meepraten over ontwikkelingen in Zoetermeer? Het gaat daarbij over de invloed die u wilt hebben bij het beleid dat de gemeenteraad vaststelt, bijvoorbeeld over de Wmo, of over projecten bij u in de buurt. En het gaat dan eigenlijk ook om de invloed die andere Zoetermeerders hebben.

Binnenkort gaat de raad 2 stukken bespreken. Een voorstel van het college, de kadernota Samenspraak, en een burgerinitiatiefvoorstel over hetzelfde onderwerp. De stukken staan vanaf 30 augustus op de website van de gemeente. U kunt ze vinden in de vergaderkalender bij 9 september.

Klik hier voor de vergaderkalender.

Zó! is ervan overtuigd dat veel mensen graag hun zegje willen doen over onderwerpen die ze van belang vinden. Toch is het onderwerp wat lastiger dan op het eerste gezicht lijkt.

Bijvoorbeeld:

Er zijn plannen voor het bebouwen van een braakliggend stukje grond in uw buurt. Er komen woningen voor startende gezinnen. U heeft over de plannen in de krant gelezen en u bent blij met wat er komt. Het lijkt u een aanwinst. Vooral omdat uw volwassen kinderen al tijden op zoek zijn naar een betaalbaar huis, bent u blij dat het aanbod van geschikte huizen weer wat groter wordt.

De gemeente organiseert een bijeenkomst over het plan. U vindt de plannen prima, dus u heeft er geen behoefte aan om wat te komen zeggen en u heeft er eigenlijk ook niet zoveel tijd voor. Later hoort u dat er 25 mensen naar de bijeenkomst zijn gekomen en dat die tegen de plannen waren. De meesten omdat het een fijne plaats is om de hond uit te laten.

Er liggen dus 25 inspraakreacties tegen het plan. Moet de gemeente nu beslissen dat het niet doorgaat omdat er alleen maar mensen tegen waren? Dat zou betekenen dat u iedere keer dat u een plan goed vindt ook een inspraakreactie moet gaan geven.

Een van de dilemma's is dus: hoe wordt de mening van de 'zwijgende meerderheid' meegewogen?

Zó! hoopt dat veel Zoetermeerders op 9 september komen meedenken over dit soort dilemma's. Meepraten is mogelijk als u zich vooraf aanmeldt. Dit kan uiterlijk tot woensdag 4 september 2013 om 12.00 uur per e-mail via griffie@zoetermeer.nl of telefonisch bij de griffie via telefoonnummer 14 079.

Als u niet in de gelegenheid bent om op 9 september te komen, dan horen we graag uw mening via email: fractie@zozoetermeer.nl

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.