Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Huishoudhulp definitief behouden

24 april 2015

Veel onnodige schade door geblunder met huishoudelijke hulp



De huishoudelijke hulp die gehandicapte en hoogbejaarde Zoetermeerders vanuit de Wmo ontvangen (HH1), wordt definitief niet per 1 september afgeschaft. In de raadsvergadering van donderdag 23 april werd een voorstel van het college om de hele afschaffing terug te draaien, met algemene stemmen aangenomen. Zó! Zoetermeer is erg blij met deze uitkomst, maar blijft er niet over te spreken dat zowel onder de gehandicapten als onder de huishoudelijke hulpen onnodige onrust en schade is aangericht.

Tijdens de vergadering werd duidelijk dat het college voorstelde om de afschaffing terug te draaien, omdat uit de meer dan vierhonderd herindicatiegesprekken die tot nu toe met de cliënten zijn gevoerd, bleek dat veel mensen bij het wegvallen van de hulp ‘door het ijs dreigden te zakken’, dat wil zeggen dat de cliënten het niet zelf kunnen oplossen. Omdat vorig jaar was afgesproken dat niemand die hulp nodig heeft, tussen wal en schip mag vallen, blijft de huishoudhulp via de Wmo bestaan.

Zó! Zoetermeer gaf vorig jaar bij het debat over de afschaffing van de HH1 al aan dat veel mensen in de problemen zouden komen omdat zij zelf geen hulp kunnen regelen of betalen. Ook het college en de raad hadden dat toen kunnen weten. Daarnaast was de afschaffing niet nodig uit bezuinigingsoverwegingen, omdat de gemeente sinds 2013 bij de beoordeling van de aanvraag voor HH1 al scherp let op wat mensen precies wel en niet zelf kunnen, en hiermee al veel geld is bespaard. Zó! heeft dat vorig jaar heel precies uitgezocht en doorgerekend en dat ook aan het college en de raad uitgelegd. Nu gaf het college aan dat de herindicatiegesprekken voor ‘nieuwe inzichten’ hadden gezorgd, maar deze inzichten waren dus ook al eind 2014 bekend. Toch ging toen nog een meerderheid van de raad akkoord met de afschaffing van de HH1.

De onrust die de afgelopen tijd onder HH1-cliënten is ontstaan, had dus voorkomen kunnen worden. Schrijnend is dat veel ervaren huishoudelijke hulpen werkloos zijn geraakt omdat hun contract niet werd verlengd met het oog op het afschaffen per 1 september. In de raadsvergadering heeft Zó! - ondersteund door SP en GroenLinks - een motie ingediend, waarin aan het college wordt gevraagd om er bij de thuiszorgorganisaties op aan te dringen de hulpen weer aan het werk te helpen. Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen.

Zó! blijft goed in de gaten houden of alle HH1-gebruikers van goede informatie worden voorzien, want mensen die begin dit jaar te horen kregen dat ze na 1 september geen hulp meer krijgen moeten worden gebeld om te zeggen dat ze toch hun hulp kunnen behouden.

Gisteren kwam ook het jaarverslag over 2014 van de gemeente uit: De gemeente had niet een tekort van 6 miljoen, maar hield juist 6 miljoen over. Op de zorg werd 5 miljoen overgehouden. Waaruit blijkt dat Zó! gelijk had en dat de hele bezuiniging dus niet nodig was en niet nodig is!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.