Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Huishoudelijke hulp blijft waarschijnlijk behouden...

17 april 2015

 

 

... te laat voor veel ervaren thuiszorgmedewerkers van wie het contract niet meer is verlengd en die nu in de WW zitten.

We beginnen met het goede nieuws: Hoewel besloten is dat de wmo huishoudelijke hulp (HH1) op 1 september zal stoppen, ligt er nu een voorstel van het college om deze bezuiniging toch maar niet door te voeren. Zó! Zoetermeer heeft gemengde gevoelens bij dit voorstel.

Zó! is natuurlijk heel blij dat deze overbodige bezuiniging van de baan is. Het zal voor veel ouderen en gehandicapten een hele opluchting zijn. Tegelijkertijd is Zó! heel erg boos over de hele gang van zaken.

Zó! Zoetermeer heeft al die tijd gepleit voor handhaving van de huishoudelijke hulp. Met voorbeelden en berekeningen heeft Zó! geprobeerd om het college en vooral ook de fracties van de coalitie op andere gedachten te brengen. Wij hebben een en ander maal voorgerekend dat het voor de financiën helemaal niet nodig was. Zoetermeer had al zoveel bezuinigd op de zorg dat we geld overhielden en de bezuiniging van het rijk gewoon konden opvangen!

Daarnaast hebben we steeds weer uitgelegd dat het voor mensen met een kleine beurs (net te veel om voor bijstand in aanmerking te komen) geen doen zou zijn om het zelf te betalen.

En hè hè, daar is het college nu ook achter.

Zó! vindt dat het zeer te betreuren is dat er zoveel onrust en angst is gezaaid onder de ouderen en gehandicapten. Wat ook echt heel erg triest is, is het grote aantal ervaren huishoudelijke hulpen van wie het contract niet meer is verlengd. De thuiszorgorganisaties konden hen - met het oog op dat voorgenomen afschaffen per 1 september - niet in dienst houden. Door dit gedoe zijn er veel ervaren thuishulpen werkloos geworden. Wat een verspilling!

Eind vorig jaar heeft Zó! Zoetermeer samen met SP, CU/SGP en GroenLinks gepoogd om het afschaffen tegen te houden. Dat is toen niet gelukt. Hopelijk volgen de voorstanders van het afschaffen D66, LHN, VVD, PvdA en CDA nu het voorstel van het college en is deze heilloze maatregel echt van de baan.

We zullen het gauw weten want er is een extra raadsvergadering voor ingelast op 23 april aanstaande.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.