Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Giga lichtbak geeft overlast in Rokkeveen

1 december 2015

Zó! Zoetermeer heeft samen met het CDA officiële schriftelijke vragen gesteld aan het college.

De gemeenteraad heeft - al langer geleden - ingestemd met reclamemasten langs de A12. Vele andere gemeenten doen het ook, en het brengt geld in het laatje, dus het scheelt de Zoetermeerders OZB.

De reclamemast is in september geplaatst. Toen ongeruste bewoners vroegen wat er gaande was, heeft Zó! schriftelijke vragen gesteld, en we kregen toen van het college geruststellende antwoorden: De mast kwam op 400 meter van de woningen, aan de andere kant van de geluidswal en zou maar 'beperkt' zichtbaar zijn. (Er werd nog verwezen naar een situatietekening, maar die zat er niet bij).

In de veronderstelling dat het ging om een normale reclamemast, zoals je ze onderweg wel vaker ziet leek ons dat geen probleem.

Tot...

De klachten binnenkwamen. Zó! is zelf gaan kijken, en we schrokken behoorlijk. Er is geen sprake van een gewone reclamemast met een paar spotjes om het 's avonds aan te lichten, maar het blijkt een soort vuurtoren met een mega-led-scherm. Niet alleen is er sprake van een knoeperd van een lichtbak, maar in die lichtbak verspringt iedere paar seconden het beeld. Dan is het overwegend stralend wit, dan weer knal blauw en dan springt weer allerlei vuurrood in beeld.

En... het ding steekt een heel stuk boven de geluidswal uit. De reclamemast is helemaal niet BEPERKT zichtbaar, maar door de grootte en het felle, steeds verspringende licht, is de mast heel erg dominant aanwezig. Bij avond is het helemaal zo'n aandachtstrekker dat je alleen nog maar dat licht ziet.

De mensen die in de omgeving wonen - en die tot september uitkeken op het Balij bos, hebben nu last van dat indringende knipperende gevaarte en het gaat 24 uur per dag 7 dagen in de week door!

Sinds Zó! heeft gezien hoe die mast het beeld domineert hebben we al aan veel andere raadsleden gevraagd om ook te gaan kijken. Samen met het CDA hebben we intussen de onderstaande vragen gesteld.

Sinds we dat hebben gedaan melden steeds meer mensen zich bij ons met klachten. Vooral uit Rokkeveen, maar ook over het gevaar op de weg (daar heeft de SP ook al vragen over gesteld) maar ook mensen uit Meerzicht die ook hinder ervaren van dat grote knipperscherm.

Als Zó! Zoetermeer had geweten dat het niet om een gewone reclamemast zou gaan (zoals bijvoorbeeld bij het ADO- stadion staat) maar om zo'n mega-lichtbak (wij hebben zoiets nog nooit gezien), dan hadden we er nooit mee ingestemd.

We moeten nu bekijken wat er aan te doen valt. In ieder geval zullen we voor de mensen in Rokkeveen een oplossing moeten zoeken.

De door ons gestelde vragen:

  1. Heeft het college zelf al eens gekeken (overdag, bij schemer en in het donker) naar de effecten van de reclamemast op het gebied onder aan de Rokkeveense kant van de Balijbrug (bijvoorbeeld vanaf het Ebbehout)? 
  2. Zo nee, dan verzoeken wij het college om zelf eens te gaan kijken, bij voorkeur als het donker is.
  3. Vindt het college de licht- en horizonvervuiling van de reclamemast voor de betreffende bewoners (met name die op de verdiepingen van de appartementsgebouwen aan het Ebbehout) acceptabel?
  4. Is het college bereid om een goede oplossing te zoeken, zodanig dat de om-wonenden - voor wie de reclame niet bedoeld is - niet meer zo heftig worden geconfronteerd met de lichtbak?
  5. Welke oplossingen zijn mogelijk en wanneer en tegen welke kosten zou een oplossing gerealiseerd kunnen worden?
  6. Indien het afschermen van de reclamemast niet mogelijk blijkt, is het dan mogelijk om de mast nog iets verder 'op te schuiven' zodat hij achter de bomen uit het zicht van de omwonenden komt te staan? Welke kosten zouden hiermee gemoeid zijn?

In antwoord op de vragen van 11 september jl. is verwezen naar de nota Buitenreclame, naar het Bestemmingsplan Rokkeveen en naar de goedkeuring van de Stadsbouwmeester. Is er ergens in deze stukken sprake van een permanent verlichte reclamemast zoals nu gerealiseerd? 

(Voor zover wij het konden vinden is er wel sprake van een reclamemast van maximaal 40 meter hoog, maar wordt niet gesproken over een permanent licht-uitstralend object.

Wij hebben begrip voor de klachten van de omwonenden en wij hopen dat er een oplossing gevonden kan worden. Wij denken bijvoorbeeld aan een tijdelijke schutting zodanig opgesteld dat de lichtbak niet meer zichtbaar is voor de omwo­nenden. Hiervoor zouden snelgroeiende bomen geplant kunnen worden zodat deze binnen een aantal jaren de schutting overbodig maken.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.