Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Gesprek over vluchtelingen

19 oktober 2015

ZOETERMEER - Grote aantallen vluchtelingen komen ons land binnen. Veel gemeenten gaven al gehoor aan de oproep van het kabinet om opvang te bieden. De gemeente Zoetermeer heeft dat tot nu toe niet gedaan, maar zal ook moeten bijdragen.

Het college organiseert op 28 en 29 oktober stadsgesprekken over de komst van vluchtelingen. CDA, CU-SGP, Zó! Zoetermeer en SP gingen afgelopen zaterdag al de straat op om de meningen in Zoetermeer te peilen.

Uit de reacties blijkt dat het onderwerp ontzettend leeft onder de Zoetermeerders. Veel mensen gaven aan dat echte vluchtelingen ook in Zoetermeer welkom zijn. Mensen helpen die in nood zijn, hoort nu eenmaal, maar daarbij gaven veel Zoetermeerders aan bang te zijn voor grote aantallen en de gevolgen voor de volkshuisvesting, criminaliteit en werk. Het was een duidelijk geluid: als we al opvangen in Zoetermeer, zorg dan voor  veiligheid, integratie, het eigen van maken van onze taal en onze cultuur, zorg voor voldoende huizen, spreidt de vluchtelingen over de stad en zorg dat ze iets nuttigs moeten doen. Daarnaast was er ook een grote groep inwoners die onomwonden aangaf dat er geen plek is voor vluchtelingen in Zoetermeer.

CDA, CU-SGP, Zó! Zoetermeer en SP realiseren zich dat de vluchtelingen er zijn in Nederland, en dat ook op Zoetermeer een beroep wordt gedaan om te helpen. Nietsdoen is geen optie, maar we kunnen wel proberen om zo goed mogelijk keuzes te maken over de manier van opvangen.

Alle reacties van de inwoners zijn genoteerd en worden aangeboden aan het college. De tips van de bewoners, zullen de partijen meenemen bij de besluitvorming in de raad. ‘Wij zullen moeten zorgen voor veiligheid o.a. door verveling tegen te gaan, spreiding, voldoende woningen zodat de wachtlijsten niet nog langer worden en voor integratie.’, aldus CDA, CU-SGP, Zó! En SP.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.