Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Gemeente en Thuiszorg stoppen met onterecht opvragen van kopieën van identiteitsbewijzen

27 augustus 2016

Naar aanleiding van vragen van Zó! Zoetermeer heeft de gemeente Zoetermeer aangegeven dat de gemeente stopt met het vragen om een kopie van het identiteitsbewijs bij aanvragen voor de Wmo. De gemeente zal daarnaast ook aan de Thuiszorgorganisaties melden dat het maken of opvragen van kopieën van paspoorten en rijbewijzen niet mag.

Carla Krullaars, raadslid van Zó Zoetermeer: 'We zijn blij met de antwoorden van de gemeente, want thuiszorgorganisaties stuurden soms verschillende brieven naar de cliënten dat ze kopieën wilden hebben, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. De organisatie moeten controleren of degene die zorg krijgt de juiste persoon is. Daarvoor moet bijvoorbeeld bij het eerste gesprek de cliënt zijn identiteitsbewijs laten en zien en de medewerker controleert dan of de foto en dergelijke klopt. En meer mag niet!'

De overheid geeft aan dat het overhandigen van een kopie van het ID-bewijs identiteitsfraude in de hand werkt. Er wordt geadviseerd om uitsluitend als het per se wettelijk moet een kopie van een identiteitsbewijs te overhandigen.

De Gemeente Zoetermeer heeft toegezegd dat niet meer gevraagd zal worden naar een kopie van het identificatiebewijs en dat alle formulieren hierop aangepast worden. Verder zal zij alle aanbieders van zorg erop aanspreken en met hen regelen dat alle bestaande kopieën vernietigd moeten worden.

Krullaars: 'Wij raden alle mensen aan vooral op de website van de rijksoverheid te kijken wat daar staat bij 'hoe kan ik identiteitsfraude voorkomen' en natuurlijk moet de gemeente dan het goede voorbeeld geven!'

Door: Carina Hogeveen

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.