Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Géén verbod op bloemen bij monument

18 mei 2016

Zó! Zoetermeer werd door een begrafenisondernemer uit Zoetermeer ervan op de hoogte gesteld dat het in Zoetermeer verboden is om bloemen bij het oorlogsmonument te plaatsen. Die ondernemer had daar bericht van gehad en ik kreeg een kopie van dat bericht.

Dat vonden wij héél raar, dus we stelden officiële schriftelijke vragen aan het college. Omdat er ook een stukje in de krant kwam dat niet klopte, stelden we een paar dagen later nog aanvullende vragen.
En wat blijkt?

Er is helemaal geen verbod om bloemstukken bij het oorlogsmonument neer te leggen. Het mag gewoon, en de gemeente zorgt ervoor dat het netjes blijft bij het monument.

Overigens waren de antwoorden van het college zo summier als ze maar voor elkaar konden krijgen, en het ontbreekt volledig aan logica.

Vraag: Op grond van welke regels is het verboden om bloemen bij het oorlogsmonument te plaatsen? Staat hierover iets in de APV of in een andere verordening?
Antwoord: Het is niet verboden om bloemen bij het oorlogsmonument te plaatsen.

Dat is duidelijk, maar verderop staat:

Vraag: Wij weten niet wanneer het college heeft besloten tot het verbod (...) maar uit de kopie van de e-mail die in ons bezit is, krijgen wij de indruk dat de begrafenisondernemers in maart 2016 zijn geïnformeerd. (...) In het stukje in het AD lijkt het erop dat slechts één ondernemer te maken heeft gekregen met een verbod. Wij horen graag of dit juist is, en hoe dat dan juridisch in elkaar steekt.
Antwoord: Er is een mail gestuurd aan één ondernemer omdat deze ondernemer geregeld aantallen rouwboeketten bij het oorlogsmonument neerlegde. Het is een misverstand dat er een verbod is op het plaatsen van bloemen bij het oorlogsmonument.

Kortom, je mag gewoon bloemen bij het oorlogsmonument plaatsen, maar een ondernemer die dat - namens de nabestaanden - doet, krijgt een verbod omdat hij 'geregeld aantallen rouwboeketten' neerlegt...

Begrijpt u het nog? Het is zo iets als een bekeuring krijgen omdat je met je fiets op het fietspad rijdt en dat de agent dan zegt: 'u krijgt een bekeuring, maar u moet niet denken dat het verboden is om hier te fietsen.'

Waarom die ene ondernemer dat verbod kreeg is in 4 kantjes antwoorden niet uitgelegd. Ik denk dat ik nog maar een paar vraagjes in de gemeenteraad ga stellen.

In de tussentijd: legt u gerust een bloemetje neer als u iemand wilt gedenken. Het mag.

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.