Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Geen huishoudelijke hulp meer?

24 mei 2014

Zó! stelde onmiddellijk schriftelijke vragen!

De fractie van Zó! Zoetermeer heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de waarschu- wing van het college dat Zoetermeerders die nu huishoudelijke hulp krijgen, deze ondersteuning in de toekomst kunnen kwijtraken.

Die waarschuwing uitte wethouder Mariëtte van Leeuwen bij de presentatie van het college. Zó! Zoetermeer las dat op de website van Omroep West op 21 mei. Zó! is verbaasd over de uitspraak van de wethouder, omdat in het pas gepresenteerde beleidsakkoord van de nieuwe coalitie, en in eerdere besprekeningen met de raad, helemaal niet gesproken is over het voornemen om zorg of hulp, die nu al verleend wordt aan mensen, te stoppen.

Zó! wil dan ook weten of er in het college al afspraken gemaakt zijn over de verdeling van het geld voor de zorg, en of de noodzaak om ‘bestaande’ cliënten hun ondersteuning te ontnemen, hierbij aan de orde is geweest. Volgens Zó! zou dit opmerkelijk zijn, omdat de precieze manier waarop per 1 januari volgend jaar de rijkstaken naar de gemeenten worden overgeheveld, nog door de staatssecretaris van Volksgezondheid moet worden bepaald. Bovendien zou de financiële uitwerking van de plannen van het college pas bij de begrotingsbesprekingen in het najaar worden vastgesteld.

In het beleidsakkoord dat de coalitie sloot, staat dat het college van plan is ‘alle zeilen bij te zetten’ om de verstrekking van zorg en hulp ‘slim te organiseren’. De fractie van Zó! Zoetermeer hoort graag van het college wat de Zoetermeerders die nu ondersteuning krijgen maar straks wellicht niet meer, kunnen verwachten van dat ‘slim organiseren’.

Zó! hoopt ook dat zowel de burgers als de raad serieus worden genomen, en vraagt het college dan ook op welke manier de inspraak bij ingrijpende maatregelen voor de Zoetermeerders wordt georganiseerd. De coalitie heeft burgerparticipatie immers hoog in het vaandel staan en moet dit volgens Zó! ook op dit punt waarmaken.

Lees hier de vragen die Zó! heeft gesteld aan het college

Zó! Zoetermeer is van mening dat eerst afgewacht moet worden welke besluiten de regering neemt: wat komt er precies in de wet te staan? Hoeveel geld krijgen de gemeentes om het werk uit te voeren? Daarna moet in Zoetermeer bekeken worden welke financiële keuzes er binnen de gemeente gemaakt worden, en pas dan kan duidelijk worden of en zo ja welke bezuinigingen in de zorg doorgevoerd moeten worden. De gemeenteraad moet die besluiten nemen.

De fractievoorzitter van Zó! is naar aanleiding van de vragen inmiddels gebeld door Isabelle Vugs, de wethouder Zorg van Zoetermeer. De wethouder heeft aangegeven dat het de bedoeling is dat er éérst voorstellen - met meerdere varianten - worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Zó! hoopt en verwacht dat er snel officieel antwoord komt op de schriftelijke vragen die zijn gesteld en dat in Zoetermeer op een zorgvuldige manier - zoveel mogelijk in samenspraak met de betrokkenen - wordt besloten over de zorg voor onze gehandicapten en hoogbejaarden.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.