Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Gebrek aan politieke wil nekt huishoudhulp

12 november 2014

De uitkomsten van het begrotingsdebat

 

Het is Zó! Zoetermeer opnieuw niet gelukt om het huishoudelijke werk (HH1) als WMO-voorziening te behouden. Tijdens de raadsvergadering over de begroting voor 2015 is het amendement dat hiervoor door Zó! was geschreven en samen met SP, GroenLinks en CU/SGP werd ingediend, door een meerderheid in de raad verworpen. De fractie van Zó! besloot daarop niet in te stemmen met de begroting. Bij het Voorjaarsdebat (juni 2015) zal Zó! Zoetermeer zeker nog een ultieme poging doen om te voorkomen dat mensen vanaf 1 september 2015 zonder hulp komen te zitten.

Tijdens de vergadering van de raad werd opnieuw duidelijk dat de HH1-voorziening niet is afgeschaft vanwege een gebrek aan geld, maar vanwege een gebrek aan politieke wil. In oktober besloten de coalitiepartijen tot de afschaffing omdat deze voorziening zogenaamd niet langer financieel houdbaar zou zijn. Nadat Zó! hierover indringend vragen stelde aan het college, bleek er helemaal geen sprake van een tekort aan geld, maar juist van een overschot. Het college wil dit geld echter gebruiken voor andere dingen.

In de vergadering gaf wethouder Paalvast (Financiën, D66) eerlijk toe dat het in feite geen geldkwestie is. Wethouder Vugs (Zorg, D66) stelde dat de meeste mensen naar de bijzondere bijstand kunnen (tot 130% van het sociaal minimum) en dat de anderen het zelf moeten oplossen door het zelf te betalen of een beroep te doen op hun netwerk. Zó! vindt dat bijvoorbeeld alleenstaande mensen die zo'n 1200 euro (onder 65 jaar) of 1300 euro netto (boven 65 jaar) aan inkomen hebben en daarvan rond moeten komen en huur, energie, kleding, verzekeringen etc. etc. moeten betalen, niet de volle mep voor een huishoudelijke hulp kunnen betalen. En dat gaat dus eerdaags wél gebeuren. Zó! pleitte er de hele avond voor om het zo te regelen dat mensen - net als nu - afhankelijk van hun inkomen meer of minder eigen bijdragen betalen.

De collegepartijen D66, LHN, VVD en PvdA hielden voet bij stuk. De PvdA gaf als reden dat het besluit nu eenmaal al in oktober was genomen en de VVD bepleitte vooral dat de tevredenheid van de mantelzorgers omhoog moet. Vervolgens was de VVD tevreden met een verhoging van het streefcijfer van 1% per jaar. Er werd veel gezegd dat de continuïteit van zorg voor gehandicapten en ouderen 'belangrijk' is en heel vaak was te horen: 'niemand mag door het ijs zakken'! Helaas bleef het bij dit soort kreten.

De minima moeten voor hun huishoudelijke hulp vanaf 1 september 2015 aankloppen bij de bijzondere bijstand en de mensen die er net boven zitten, zakken misschien niet door het ijs (het zijn niet van die schaatsers die gehandicapten en hoogbejaarden) maar ze blijven wel degelijk in de kou staan. Zó! vond het vooral opvallend dat LHN die altijd heel hard roept dat er goed voor ouderen gezorgd moet worden ook koos voor het afschaffen van de huishoudhulp. Die fractie riep dat er 'heel veel mensen zijn die hulp krijgen die het helemaal niet nodig hebben.' De gemeente verzorgt zelf de indicaties en van grootschalige fraude is geen sprake, dus het was niet duidelijk waar dat op sloeg.

Binnenkort staan alle partijen weer in het Stadshart vanwege de verkiezingen voor de provincie. Het zou goed zijn als iedereen goed laat weten dat de huishoudelijke hulp niet als voorziening afgeschaft mag worden!

De wethouder gaf aan dat zij wel al bijtijds in 2015 alle mensen die het aangaat wil herindiceren, zodat iedereen snel weet waar hij of zij aan toe is. D66 vroeg vervolgens met een motie die werd aangenomen, om die al toegezegde vervroegde herindicering. Voor de zomer van 2015 moet het college in beeld hebben om hoeveel mensen het gaat die zijn aangewezen op deze vorm van huishoudelijke hulp en een inkomen hebben van meer dan 130% van het wettelijk sociaal minimum. Ook wil de raad zicht hebben op de concrete gevolgen voor hun inkomenssituatie.

Zó! Zoetermeer vindt het heel erg raar dat de raad eerst een besluit neemt, en daarna gaat uitzoeken wat de gevolgen zijn.

Overige besluiten:

De motie van Zó! Zoetermeer (mee ingediend door PvdA en GroenLinks) om het depot van de Voedselbank in Zoetermeer beter te beveiligen, omdat daar al diverse keren is ingebroken, werd aangenomen.

Zó! had ook een motie om te regelen dat de gemeente financiële ondersteuning geeft bij het behouden van de kerktoren van de Oude Kerk (bijvoorbeeld door ongeveer de helft te betalen). Omdat CDA ook een motie met een oproep aan het college had ingediend om het groot onderhoud van de toren te steunen, heeft Zó! de eigen motie ingetrokken en die van het CDA ondersteund.

Moties die het haalden:

Zó! was ook mede-indiener van moties die aandacht vroegen voor

  • kinderen die met honger naar school gaan,
  • alternatieve bouwplannen voor de Voorweg Noord,
  • onderzoek naar verbetering van de entree van de stad (A12),
  • het vastzetten van de toeristenbelasting voor 4 jaar,
  • het verhogen van het scheidingspercentage van huishoudelijk afval,
  • het project 2GetThere (jongeren coachen jongeren om werk te vinden),
  • betere informatie over de kennismakingscursussen sport.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.