Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Fris college - valse start

20 mei 2014

Commissieleden van Zó! benoemd

Maandagavond 19 mei was een avond vol benoemingen. Het belangrijkste was natuurlijk de benoeming van een nieuw college en het vaststellen van het bestuursakkoord en het beleidsakoord.

Die twee stukken waren ook al voorgelegd aan de bevolking van Zoetermeer die er op mocht reageren. Dat is maar door heel weinig mensen gedaan, want in die twee akkoorden staat - op een heleboel blabla-woorden na - helemaal niets. Er staat niet in welke ambitities het nieuwe college heeft, er staat niet in welke financiële keuzes ze gaan maken, er staat niet in wat prioriteit heeft en wat voorlopig moet wachten. Het staat vol met kreten als 'meest optimaal' en in 'goede balans'. In feite gaat het college van start zonder dat bekend is wat ze nu eigenlijk gaan doen.

Natuurlijk heeft Zó! daar niet mee ingestemd. We hebben met een motie gevraagd om in het najaar - op basis van de begroting - nog eens een inspraakronde te doen, we hebben een motie gesteund van het CDA die vroeg om op een aantal punten duidelijkheid te verschaffen gesteund, maar de 4 coalitiepartijen wilden niet luisteren.

De kans is dus groot dat er de komende tijd nog volop onderhandeld moet worden in het college. Ik geef een voorbeeld:

De VVD heeft tijdens de verkiezingen gezegd dat de rioolheffing geheven moet worden op basis van de aansluiting, dus ieder huis evenveel. De PvdA vindt dat de mensen die in dure huizen wonen meer moeten betalen dan mensen in goedkope huizen. Als er dan een beleidsakkoord ligt, verwacht je dat daar in staat wat ze hebben afgesproken: misschien wel een compromis?

Maar wat staat er in het beleidsakkoord: 'De rioolheffing wordt kostendekkend'. Dat is een zinnetje dat de meeste mensen niet wijzer zal maken. Zó! kan u vertellen dat het hoogstwaarschijnlijk betekent dat de rioolheffing daardoor in 4 jaar tijd in totaal zo'n 30% duurder wordt! En wie gaat dat betalen? Iedereen 30% erbij? of alleen de mensen in de duurdere huizen? Wij hebben er naar gevraagd en het antwoord is dat er geen afspraken zijn gemaakt. Maar die afspraken moeten er natuurlijk wel komen!

En zo is het met alle onderwerpen: er zijn nog géén keuzes gemaakt. De komende tijd zal het college dus vooral nog druk zijn om met elkaar te onderhandelen over nog ongeveer alles!

Is dat erg? Eigenlijk wel ja. Het aantal werklozen in Zoetermeer is in de laatste 2 jaar de pan uit gerezen (een stijging van meer dan 50%!) en de grote veranderingen in de zorg en met de jeugdzorg zijn NU aan de orde.

Zoetermeer heeft NU een college nodig dat slagvaardig besluiten aan de raad gaat voorleggen, en niet een college dat nog met elkaar in de clinch moet over van alles en nog wat. Zó! hoopt dat het nieuwe college zich snel herpakt en na dit superaarzelende begin snel met elkaar tot afspraken komt zodat het echte werk kan beginnen.

Commissieleden

Voor Zó! Zoetermeer zijn Ko Doncker en Kees Godefrooij benoemd en geïnstalleerd als commissieleden. Zij mogen nu in de commissie officieel het woord voeren namens Zó!. Voor Kees is het de tweede periode, en Ko is nieuw in de politiek.

Zó! feleciteert beide van harte met de benoeming.

Kees Godefrooij   Ko Doncker Behalve wethouders en commissieleden werden ook allerlei extra functies voor de raadsleden benoemd (de halve avond bestond uit het invullen van stembriefjes en het wachten op de uitslagen).

Carla Krullaars is benoemd tot commissievoorzitter, en daarmee is zij tevens lid van het presidium. Het presidium zorgt voor de agendering van de raadsvergaderingen en bedenkt hoe de werkzaamheden van de raad worden georganiseerd.

Yvonne Bink is benoemd in de werkgroep Pijnacker-Nootdorp. In deze werkgroep zitten raadsleden van beide gemeenten die de samenwerking van begeleiden. Yvonne Bink is ook lid geworden van de communicatie-werkgroep van de raad.

Marijke van der Meer is benoemd tot lid van de rekeningcommissie van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Haaglanden, is lid van de auditwerkgroep (namens de raad opdrachtgever van de accountant) is lid van de werkgeverscommissie die namens de raad de werkgever van de Griffier is, en is plaatsvervangend lid van het Algemeen Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden geworden.

We hebben dus weer genoeg te doen!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.