Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Feesten niet voor iedereen een feestje!

12 augustus 2016

Zó! Zoetermeer vindt het fantastisch dat er veel te doen is in Zoetermeer, maar tegelijkertijd moeten we het wel op een manier regelen dat er niet al te veel overlast ontstaat voor omwonenden. Recentelijk kregen we bericht uit Oosterheem, dat bewoners daar al een aantal weekeinden achter elkaar flinke geluidsoverlast hadden van festiviteiten in het Van Tuyllpark. De mensen geven aan dat zij "tot ’s avonds laat opgezadeld worden met het doordreunen van m.n. de zware bas-tonen. Dit is zo overheersend en storend, dat een normaal gesprek voeren in de woonkamer nauwelijks mogelijk is." Het gekke is dat deze bewoners aangeven er bijvoorbeeld géén last van te hebben als de kermis op het terrein bij Silverdome staat. Er is dus blijkbaar sprake geweest van echt heel veel lawaai!

Zó! heeft daarom de volgende officiële vragen aan het college gesteld:

Als er evenementen zijn in het Van Tuyllpark wordt er dan - regelmatig en/of steekproefsgewijs gecontroleerd - of er niet meer lawaai wordt gemaakt dan is afgesproken? Op welke manier vindt handhaving plaats?

In het bestemmingsplan en in het evenementenbeleid zijn geluidsnormen afgesproken. Is wel eens onderzocht of deze normen het gewenste effect be­reiken? Met andere woorden is het met het toegestane aantal decibellen mogelijk om in Oosterheem binnenshuis een normaal gesprek te voeren?

Afgesproken is dat mensen die geluidsoverlast ervaren dit kunnen melden bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Wat doet de omgevingsdienst precies na zo'n melding? Wordt er direct gemeten? Neemt men contact op met de organisatie? Wij horen graag welke procedures er gelden voor het afhandelen van dergelijke klachten.

Hoewel is afgesproken dat mensen geluidsoverlast kunnen melden bij de omgevingsdienst - de ODH geeft zelf aan dat het 24x7 kan - is dat op de website van de gemeente niet of in ieder geval niet makkelijk te vinden. Als je zoekt op 'geluidsoverlast' kom je pas na heel veel scrollen op de volgende pagina:

http://www.zoetermeer.nl/inwoners/producten-a-z_45918/product/milieuvervuiling-melding_233.html

Op deze pagina lijkt de informatie behoorlijk achterhaald. In ieder geval wordt de Omgevingsdienst Haaglanden niet genoemd. Is het college bereid om de mogelijkheden om informatie voor bewoners (wat te doen bij geluidsoverlast, wat gebeurt er met uw klacht, etc.) te actualiseren en makkelijker vindbaar te maken?

Het college moet binnen 30 dagen reageren op deze vragen.

Door: Carina Hogeveen

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.