Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Familie kermis of koude kermis?

21 april 2015

In de commissievergadering van maandagavond 21 april 2015 is gesproken over de extra kermis die in juli op de Markt wordt gehouden. Er werd al langere tijd gesproken over het houden van een kermis in het centrum van de stad. Dat leek Zó! Zoetermeer ook best leuk, maar tegelijkertijd zagen we ook wel in dat het helemaal niet zo simpel is. Een kermis komt met het nodige lawaai en allerlei andere overlast, en in de stad wonen nu eenmaal veel mensen.

In 2013 werd de kermis die gepland stond op de Denemarkenlaan op het laatste moment afgelast omdat de omwonenden succesvol bezwaar hadden gemaakt.

Toen in 2014 er een motie voorlag om eens goed te onderzoeken of een kermis in de binnenstad haalbaar zou zijn hebben we daar mee ingestemd. Wij verwachtten dat we dan een rapport zouden krijgen waarmee we alle voor- en nadelen van verschillende locaties - zoals de Markt, Denemarkenlaan, Osylaan - zouden kunnen afwegen.

 In oktober kreeg de raad een memo met een soort tussenstand waarin stond dat het in ieder geval voor 2015 niet meer zou lukken om een kermis in het centrum te houden. Tot onze verbazing bleek in maart plotseling dat de omwonenden van de Markt een brief hadden gehad dat er van 15 tot en met 19 juli een familiekermis op de Markt zou komen en dat ze mochten helpen nadenken wat belangrijk zou zijn voor een evaluatie. Deze familiekermis zou een soort proef zijn, want de twee gewone kermissen in voor- en najaar blijven in 2015 gewoon op het terrein bij het Silverdome.

Zó! heeft toen direct aan het college gevraagd hoe over de nieuwe kermis met de omwonenden was gecommuniceerd. Eerst werd gezegd dat dat via de VVE (de vereniging van eigenaren) was gebeurd, maar dat bleek later niet het geval. Er zou wel met de leden van ParLon (de huurdersvereniging) zijn gesproken. Daarover kregen we verschillende berichten, maar in ieder geval de meeste mensen kregen dus zomaar een brief op de mat.

Zó! vindt dat een hele rare manier van doen van het college dat zegt dat samenspraak heel erg belangrijk is! Nog niet zo lang geleden waren de omwonenden van de Markt uitgenodigd om over de plannen voor de brug over de Dobbe te praten, en toen had natuurlijk ook heel goed gesproken kunnen worden over de kermis.

In de commissievergadering heeft Zó! erop gewezen dat een kermis volgens ons niet kan als we goed kijken naar alle regels, zoals die o.a. in de evenementennota staan. Het overgrote deel van de fracties wilde daar echter niet van horen. De SP vond zelfs dat de proef in de zomer hoorde bij het onderzoek. Dus het college gaat gewoon door met het verstrekken van de vergunning.

Wat Zó! betreft hopen we nu maar dat die kermis een beetje te harden is voor de omwonenden en dat er hele goede afspraken worden gemaakt over de toegestane hoeveelheid geluid, over het parkeren, en natuurlijk over de veiligheid en de handhaving. Misschien lukt het dan om er echt een gezellige familiekermis van te maken. Als klopt wat er in het memo van oktober staat, dan komen er niet meer dan 15 attracties en komen er géén hele grote attracties.

Zó! Zoetermeer vindt dat we de evenementennota moeten aanpassen en moeten afspreken hoeveel evenement-dagen er maximaal per jaar op de Markt gehouden kunnen worden. Mensen die aan of bij de Markt wonen weten dat het geen stiltegebied is, en dat je op die plaats in de stad nou eenmaal regelmatig reuring kunt verwachten. Tegelijkertijd vindt Zó! dat het niet zo kan zijn dat er ongelimiteerd evenementen op de Markt plaatsvinden en dat het er ieder jaar meer worden totdat er ieder weekeinde wat aan de hand is.

Of de kermis in de zomer echt doorgaat is overigens nog steeds de vraag, want als de vergunning is verleend, dan kunnen de omwonenden bezwaar aantekenen bij de commissie voor bezwaar en beroep en ze kunnen ook nog naar de rechter gaan om te laten toetsen of de kermis wel of niet volgens alle regels op de Markt kan plaatsvinden. Wij zijn daar heel benieuwd naar!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.