Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Faillissement V&D

5 januari 2016

Zó! stelt vragen aan het college!

 

De afgelopen dagen zijn wij opgeschrikt door de faillissementen van verschillende grote landelijke winkelketens. Dat is natuurlijk zorgelijk voor de werkgelegenheid, ook in Zoetermeer. Het faillissement van V&D is extra zorgelijk omdat bij deze onderneming veel mensen ontslagen worden die daar al jaren in dienst zijn. Het betreft dus oudere medewerkers met weinig kansen op de arbeidsmarkt. Gezien de omstandigheden is er vanuit de ondernemingen geen geld om de mensen van werk naar werk te begeleiden.

Zó! is zich ervan bewust dat het eigenlijk de taak van het UWV is om deze medewerkers gedurende hun WW-uitkering naar ander werk te begeleiden, maar helaas is bij het UWV de persoonlijke begeleiding volledig uitgekleed en is het algemeen bekend is dat deze begeleiding niet veel meer zal betekenen dan een digitale administratieve behandeling.

Zó! Zoetermeer denkt dat vooral voor de groep oudere werknemers (40-plus) - die vanwege hun lange dienstverband al tientallen jaren niet meer hebben gesolliciteerd - de begeleiding van het UWV niet voldoende is. De kans is groot dat deze mensen pas aan het eind van hun WW-uitkering bij de gemeente terecht komen voor een bijstandsuitkering en de persoonlijke gemeentelijke begeleiding naar werk. Zó! heeft werkgelegenheid hoog in het vaandel staan en is van mening dat dit zowel voor de betreffende mensen als voor de gemeente ongewenst is.

Om de kansen op nieuw werk voor deze medewerkers, die met een aanzienlijke groep tegelijkertijd op de arbeidsmarkt komen, groter te maken, zal snel actie genomen moeten worden.

Aangezien de gemeente Zoetermeer zelf wel succesvol is waar het gaat om het naar werk begeleiden van werkzoekenden heeft Carla Krullaars namens Zó! Zoetermeer de volgende vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders gesteld:

  1. Is het college het met Zó! Zoetermeer eens dat het belangrijk is dat vooral de oudere werknemers van V&D en eventueel ook van de Zoetermeerse filialen van de andere door faillissement getroffen ondernemingen snel persoonlijke begeleiding krijgen om nieuw werk te vinden?
  2. Is het college bereid om snel een Zoetermeers actieplan op te stellen en uit te voeren om deze golf van ontslagen oudere werknemers te voorzien van persoonlijke begeleiding zoals sollicitatietraining?
  3. Kan het college een dergelijk actieplan opstellen en uitvoeren binnen de bestaande budgetten? Indien dit niet het geval is dan horen wij graag hoeveel budget er door de raad beschikbaar gesteld moet worden.

Het college zal binnen 30 dagen onze vragen beantwoorden.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.