Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Energietransitie en energiearmoede.

19 februari 2024

De overgang van fossiele naar hernieuwbare energie is noodzakelijk maar voor veel huishoudens een uitdaging. De een kan zich de aanschaf van zonnepanelen makkelijk veroorloven, terwijl de ander de verwarming amper aan durft te zetten. Energiearmoede treft landelijk zo’n 600.000 huishoudens (januari 2023), in Zoetermeer gaat het om ruim 8.000 mensen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen in deze energietransitie?

Naast deze zaak is er nog een ander probleem. Namelijk het dichtslibben van het elektriciteitsnetwerk. In een recent artikel Binnenlands Bestuur meldt de gemeente Utrecht dat bijna negen van de tien woningbouw-projecten waarschijnlijk last zal krijgen van netcongestie. Dit heeft ge-volgen zoals stagnatie in de woningbouw, en wachtlijsten voor zowel groot- als kleingebruikers. Met andere woorden: we zullen er allemaal last van ondervinden.

Energieleveranciers en gemeenten moeten daarom de komende jaren zoeken naar geschikte locaties om transformatiehuisjes neer te zetten. Daarnaast moet het netwerk voor het transport van de elektra worden uitgebreid. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Kortgeleden kwam energieleverancier Essent met de voorspelling dat de energierekening in 2035 nog altijd hoog zal zijn. Zij schatten in dat de energierekening zo’n 3000 euro per jaar zal bedragen. De reden van de kostenstijging ligt niet alleen bij de prijs van energie, maar wordt ook veroorzaakt door stijgende netwerkkosten en belastingen.

Dit is een belangrijk punt voor Zó! Zoetermeer, zoals ook in ons verkiezingsprogramma staat: 'Goede isolatie en ventilatie zijn slimme investeringen' om energiearmoede te voorkomen.

Het verbeteren van woningen voor een duurzamere toekomst is belangrijk. Door extra geld van de overheid voor isolatieprojecten wordt ook energiearmoede aangepakt. Zó! Zoetermeer denkt dat veel mensen wel willen meedoen, maar dat geld een obstakel is. Vooral mensen zonder spaargeld of die de kosten niet in hun hypotheek kunnen opnemen, hebben het moeilijk. De subsidie biedt u de kans om toch mee te doen https://www.zoetermeer.nl/subsidies.

Door: Herman de Graaff

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.