Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Dit is geen tijd voor wijzigen afvalbeleid

2 december 2020

Zó! Zoetermeer zal in de komende vergaderingen van de commissie Stad en de Gemeenteraad ervoor pleiten dat er geen ingrijpende veranderingen in het afvalbeleid worden doorgevoerd. Geen extra bakken met oranje deksels in de tuinen en ook nog geen besluit over nascheiden van het plastic.

‘In Nederland zien we nu de trend dat steeds meer steden overgaan op nascheiden, wat op dit moment nog wel duur is,’ zegt Marijke van der Meer, de fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. ‘Het lijkt ons beter om een paar jaar af te wachten hoe de prijzen van het plastic nascheiden zich ontwikkelen. In de tussentijd willen we ook geen geld uitgeven voor extra bakken voor alle mensen in de laagbouw en vinden we de plannen om maar één keer in de 4 weken de bakken te legen niet fris. Zeker niet in de zomer.’

Zó! Zoetermeer vindt wel dat alle Zoetermeerders moeten meehelpen om de hoeveelheid restafval zo klein mogelijk te houden, want restafval maakt het duur voor de gemeente en daardoor moet ook de afvalstoffenheffing omhoog.

Van der Meer: ‘We doen dus een beroep op iedereen om zoveel mogelijk het afval naar de milieu-eilanden te brengen. Veel mensen doen dat al, maar het kan nog beter, zoals we in andere gemeenten zien. Wij hopen dat we over een paar jaar kunnen kiezen voor het nascheiden van plastic en blik want dan kan ook iedereen al die extra bakken in de keuken wegdoen.’

Zó! Zoetermeer vindt het op dit moment ook geen goed idee om over te stappen op Diftar, waarbij mensen die veel zakken weggooien meer moeten betalen. ‘Het is op dit moment nu al een drama met zwerfafval en opstapeling van vuil bij de milieu-eilanden, en we zien dat in steden zoals Arnhem, waar Diftar pas is ingevoerd, het een enorme bende veroorzaakt,’ zegt Van der Meer tot slot.

De commissievergadering is op 7 december (vanaf ca. 20.15 uur) en de raadsvergadering op 14 december (vanaf 18.00 uur).

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.