Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Bouwplannen Martin Luther Kinglaan vallen tegen.

13 juli 2018

Woensdagavond werd aan de omwonenden van de Martin Luther Kinglaan het plan voor de bebouwing gepresenteerd. De meeste aanwezige omwonenden (naar schatting zo’n 50 - 60 mensen) schrokken behoorlijk. Niet alleen wordt het hele terrein - dat nu nog de bestemming sport heeft - volgebouwd, maar er is sprake van zowel laagbouw, als van appartementencomplexen van 4 lagen als van een torenflat van 7 hoog én een torenflat van 10 hoog.

De wethouder legde uit dat de raad opdracht heeft gegeven om 10.000 extra woningen te bouwen met een zoekopdracht richting 16.000 wonen, dus nu ‘moet’ het terrein aan de Martin Luther Kinglaan wel worden volgebouwd. Zó! Zoetermeer kijkt daar heel anders tegenaan: Er zijn vlekken in de stad aangewezen om te bouwen waarop ruimte is voor 16 tot 17 duizend woningen, maar omdat we vooralsnog hebben besloten om er 10.000 bij te bouwen (en daar staat Zó! zeker achter), is het gewoon niet nodig om overal waar het maar even kan alles vol te bouwen.

De omwonenden mogen nog meepraten over de invulling, zoals misschien het draaien van sommige laagbouwwoningen en vooral mag men meedenken over een trapveldje, en de hondenuitlaatplaats. Maar al met al was het een bittere pil toen men zich realiseerde dat in januari nog werd gezegd dat er nog niks besloten was tot het bestemmingsplan was gewijzigd, maar dat er op dit moment geen draagvlak is in de raad om het terrein te bewaren voor sport.

Het Mulierinstituut heeft op verzoek van het college onderzocht wat er aan sportvelden nodig is in de toekomst. Tot grote verbazing van Zó! is bij dat onderzoek géén rekening gehouden met de uitbreiding van de stad met 20 tot 25%. Verder heeft men alleen de huidige sportbesturen gevraagd. Er is gebrek aan voetbalvelden en hockeyvelden, maar de sportbesturen willen alleen velden bij hun eigen terrein. Er is géén rekening gehouden met mogelijke nieuwe sportverenigingen, geen rekening gehouden met mogelijke nieuwe sporten en ook niet met mogelijke nieuwe sportbesturen die misschien op een dag de wachtlijsten toch willen wegwerken.

Zó! Zoetermeer zou het goed vinden als nu wordt gestart met het uitwerken en echt realiseren van de plannen aan de Boerhaavelaan en het Bredewater (het Entreegebied) want daar wordt al zo lang over gepraat… Mogelijk kunnen daar 4500 woningen komen, dus dat zou een mooi begin zijn om de woningnood op te lossen.

Voor de Martin Luther Kinglaan was weinig belangstelling vanuit de raad. Alleen de VVD en Zó! Zoetermeer waren bij de presentatie woensdag.

De eerste schetsen kunnen bekeken worden via:

https://mlk-zoetermeer.nl/wp-content/uploads/2018/07/181_Zoetermeer_MLKinglaan_180711.pdf

Op deze site kan ook iedereen zijn reactie geven, en mensen kunnen zich aanmelden voor de klankbordgroepen. Hopelijk laten veel mensen van zich horen, en lukt het om de plannen te verbeteren.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.