Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Mantelzorger onvoldoende gesteund door gemeente

9 juni 2016


Uit de omnibusenquête van de gemeente Zoetermeer blijkt dat maar 7,9% van de mantelzorgers in Zoetermeer zich voldoende gesteund voelt door de gemeente.
Uit dit onderzoek blijkt ook dat 25% van de mantelzorgers de belasting van de mantelzorgtaken zwaar vindt, 6% zeer zwaar en 3% te zwaar.

Zó! Zoetermeer vindt het van essentieel belang dat juist deze groep zwaarbelaste mantelzorgers een steun in de rug voelt zodat ze het kunnen volhouden om voor hun naasten te zorgen. Het percentage van 7,9% dat zich gesteund voelt vindt Zó! volstrekt onvoldoende.

Het onderzoek geeft ook aan dat maar 20% van de mantelzorgers bekend is met de vele vormen van mantelzorgondersteuning die door de gemeente geboden kunnen worden. Veel van deze ondersteuning wordt namens de gemeente gegeven door Zosamen, het Zoetermeerse netwerk van vrijwilligers- en professionele welzijnorganisaties.

Zó! Zoetermeer vindt het jammer dat de cijfers nu pas bekend zijn. De wethouder heeft op verzoek van Zó! de vragen over de ondersteuning van de mantelzorgers toegevoegd aan de enquête. Zó! heeft herhaaldelijk gevraagd de uitkomsten van de enquête vóór de bespreking van de jaarrekening te publiceren. Zó! vindt het een slechte zaak dat de cijfers in de jaarrekening niet kloppen en de uitkomsten van de enquête niet meegenomen konden worden bij de bespreking van de jaarrekening.

Carla Krullaars: “We zijn in ieder geval blij dat de cijfers er nu wel zijn en dat er aan gewerkt kan worden! Er moet nog veel gedaan worden aan de kwaliteit maar zeker ook aan de bekendheid van de mantelzorgondersteuning die de gemeente Zoetermeer geeft. Wij zullen daarover binnenkort voorstellen doen aan de raad.”

Door: Carina Hogeveen

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.