Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

AEDs gered?

10 december 2012

Het ziet er naar uit dat de AEDs gered gaan worden. AEDs zijn de kastjes die in de stad hangen en een stroomstoot kunnen geven als iemand hartproblemen heeft. (Als je géén hartklachten hebt komt er ook geen stroom uit, dus jongelui blijf ervan af! Het is geen speelgoed.)

Er was ineens een probleem ontstaan omdat de kasten niet meer op afstand geopend kunnen worden. Normaal gesproken is het de bedoeling dat als een voorbijganger ziet dat iemand een hartaanval heeft, die persoon naar 112 belt, en de meldkamer van 112 doet dan 3 dingen: een ambulance op weg sturen, het kastje op afstand openen en vrijwilligers die kunnen reanimeren waarschuwen.

Momenteel is het door gedoe met de techniek en de leveranciers NIET mogelijk om de kasten op afstand te openen en daar komt nog bij dat de stichting die het geld voor de AEDs heeft ingezameld nog maar één bestuurder had, die inmiddels vanwege alle problemen ook de handdoek in de ring heeft gegooid.

Er zoemde al een tijd iets rond over problemen met de AEDs, en wij hadden eind november al aan het college gevraagd om eens uit te zoeken wat er nu precies voor problemen waren. Vanaf 1 december kwam het allemaal in een stroomversnelling en waren de kasten niet meer te openen, werden de apparaten zelf uit de kasten gehaald en bij winkels in de buurt ondergebracht en was er een vergadering met de vrijwilligers waarbij de stichting besloot zichzelf op te heffen. Daarbij leek het erop dat er meer via de krant werd gecommuniceerd dan door de betrokkenen direct.

Voor Zó! genoeg aanleiding om een en ander - ondersteund door de SP en Trots - zo snel mogelijk te agenderen. Vanavond hebben we er over gesproken in de commissie, want alle andere fracties vonden het gelukkig ook nodig dat de problemen worden opgelost.

We hebben met de wethouder het volgende afgesproken:

  • Aanstaande donderdag is er een gesprek van de wethouder met alle betrokken partijen, waardoor het hopelijk mogelijk wordt om de ellende zo snel mogelijk, liefst nog deze week op te lossen.
  • Vrijdag koppelt de wethouder naar de raad terug welke afspraken er donderdag zijn gemaakt.
  • Eventueel kan de raad er dan maandag 17 december (de laatste raad voor het kerstreces) nog over spreken, maar hopelijk is het acute probleem dan al opgelost.
  • Verder zal de wethouder bekijken of een doorstart van de stichting met tijdelijke ondersteuning vanuit het stadhuis tot de mogelijkheden hoort.
  • Wordt bekeken hoe die stichting op een verantwoorde manier bestuurd kan worden zodat niet alles op één persoon neer komt.
  • Wordt uitgezocht hoe de verantwoordelijkheden zouden moeten liggen, en hoe wordt geborgd dat dit soort akkefietjes in de toekomst voorkomen worden.
  • Wordt uitgezocht hoe het nu zo mis kon gaan.
  • Zal de wethouder voor 1 april berichten aan de raad hoe de zaak voor de toekomst op een degelijke manier geregeld is, inclusief de communicatie tussen alle betrokken partijen.

Wij hebben goede hoop dat de stichting dan wel weer kan floreren en dat de vele vrijwilligers zich dan ook weer willen inzetten. Daarvoor moeten dan ook wat meer goede bestuurders gevonden worden die de handen uit de mouwen willen steken, zodat Ed Gareman er niet meer in zijn eentje voor staat.

En uiteindelijk hopen we dat in 2013 zo min mogelijk mensen acute hartklachten krijgen, maar dat diegenen die die pech wel hebben, de AED-kastjes opengaan, de vrijwilligers kunnen helpen tot de ambulance het overneemt en dus niet alleen de AEDs, maar vooral de Zoetermeerders (en bezoekers) worden gered!

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.