Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Maximaal één jaar noodopvang vluchtelingen

26 oktober 2021

Maandagavond 25 oktober 2021 besloot de raad dat het college met het COA kan onderhandelen over het opvangen van vluchtelingen in de leegstaande gevangenis. Afspraak is dat het voor één jaar geldt en niet langer.

Over het maximumaantal mensen dat in de gevangenis terecht kan is de raad het niet eens geworden. Het rijk wil graag plaats voor 750 mensen. Zó! vindt dat veel te veel, zowel voor de stad als voor de mensen zelf (in de gevangenis was plaats voor minder dan 400 mensen). Alle pogingen om in de raad een wat redelijker aantal af te spreken kregen geen meerderheid. Het zal nu afhangen van de onderhandelingen tussen de gemeente en het COA.

Een flink aantal voorstellen van Zó! werd aangenomen:

Er komen afspraken over de communicatie met de omwonenden waarbij er in ieder geval een aanspreekpunt komt waar omwonenden terecht kunnen met vragen en zorgen.  Amendement Communicatie (74,6 KB) (D)

De gemeente neemt bij de onderhandelingen mee dat als de noodopvang wordt beëindigd het complex gebruikt kan worden als woonruimte voor jongeren, studenten en/of andere mensen die - bijvoorbeeld vanwege een scheiding - dringend om een dak boven het hoofd verlegen zitten. Dit voorstel diende Zó! Zoetermeer in gesteund door VVD, D66, PvdA en FvdB. Het wordt spannend of dat gaat lukken en het is een uitdaging voor de burgemeester die leidinggeeft aan de onderhandelingen met het COA. Amendement Woningen na de Noodopvang (108,4 KB)

Ook werd het college dringend verzocht om in de af te sluiten bestuursovereenkomst met het COA af te spreken dat er voor de mensen in de noodopvang een rijk aanbod voor dagbesteding wordt georganiseerd, bestaande uit scholing op het gebied van taal en inburgering, maar ook ruime mogelijkheden om te sporten, (betaald) werk te doen, etc. etc. Dit voorstel van Zó! dat beoogt dat de mensen in de noodopvang zich niet gaan vervelen en zo min mogelijk gaan rondhangen werd ondersteund door VVD, FvdB en GroenLinks. Amendement Dagbesteding (88,5 KB)

Een heel belangrijk eis om, vanwege de slechte financiële situatie van de gemeente, ervoor te zorgen dat de noodopvang geen kosten voor de gemeente met zich meebrengt, haalde gelukkig ook een meerderheid. Zó! Zoetermeer is heel blij dat dit voorstel, mee ingediend door de VVD, het haalde. Amendement Financiën (84,3 KB)

Er werden nog veel meer wensen en eisen en voorwaarden afgesproken. In ieder geval is de knoop doorgehakt dat de noodopvang er kan komen. Dat is goed nieuws voor de vluchtelingen die in de AZC’s met veel te veel mensen in te kleine onderkomens zitten. Zó! Zoetermeer is in ieder geval blij dat onze gemeente ook een steentje zal bijdragen.

Zó! Zoetermeer hoopt dat de mensen binnenkort een definitieve woonruimte kunnen vinden in Nederland, maar in de tussentijd zijn ze hier van harte welkom.

 

 

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.