Slecht nieuws: vanaf eind 2015 géén huishoudelijke hulp meer.
Op dit moment hebben hoogbejaarden en gehandicapten huishoudelijke hulp via de Wmo. Voor die hulp betaalt iedereen een eigen bijdrage gebaseerd op het inkomen. Hoe meer inkomen hoe meer bijdrage. Sommige mensen betalen dus de kostprijs. Op 1 januari gaat de eigen bijdrage voor de meeste mensen met 50% omhoog doordat het rijk de tegemoetkoming afschaft.
Voorbeeld: Iemand van 78 jaar met een klein pensioen (inkomen 25.000 euro bruto per jaar) betaalt nu 85,35 euro per maand, en dat wordt per 1 januari 127,38 per maand.
In Zoetermeer wordt het nog erger. Deze mevrouw of mijnheer krijgt vanaf eind 2015 helemaal geen huishoudelijke hulp meer. Zoetermeer schaft het af. Minima kunnen naar de bijzondere bijstand om te kijken of ze voor een vergoeding in aanmerking komen, maar de mijnheer of mevrouw uit het voorbeeld en alle anderen krijgen géén hulp meer.
In het debat op 13 oktober heeft Zó! Zoetermeer, geholpen door CU/SGP, SP en GroenLinks geprobeerd om het afschaffen tegen te houden en om boven tafel te krijgen waarom zo'n drastische maatregel wordt genomen, want wat is het geval:
Er is momenteel genoeg geld structureel over in de Wmo - 3,7 miljoen per jaar - om de huishoudelijke hulp niet af te schaffen. Daarnaast is er zelfs zoveel geld over dat het mogelijk is om zo'n 4 of 5 miljoen euro in een potje te stoppen om de risico's die we lopen bij alle andere veranderingen zoals de Jeugdzorg en de AWBZ die bij de gemeente komt, op te vangen.
Jammer genoeg stond dát niet in de stukken die de raad heeft gekregen. Zó! Zoetermeer is zelf op speurtocht gegaan om de echte cijfers boven tafel te krijgen.
Wethouder Van Leeuwen sprak over de zogenaamde kanteling, waarbij gekeken wordt naar 'wat mensen nog kunnen'. Dat klopt niet met wat er gaat gebeuren want ALLE mensen krijgen eind 2015 geen huishoudelijke hulp (HH1) meer via de Wmo en er wordt helemaal niet van tevoren gekeken wie nog wat kan.
De wethouder meldde zelfs dat door het instandhouden van de huishoudelijke hulp de ZoetermeerPas in gevaar zou kunnen komen. Dat is geen echt argument en klopt niet. Als alles tegenvalt in de komende jaren en we worden bijvoorbeeld nóg verder gekort door het rijk dan kan het natuurlijk altijd gebeuren dat we niet meer alles kunnen betalen wat we nu willen, maar op dát moment kunnen we - voorzien van de juiste cijfers - altijd nog keuzes maken. Maar op dit moment is dat niet aan de orde. Er is genoeg geld om én de huishoudelijke hulp én de ZoetermeerPas te betalen.
Wij hebben over dat overschot aan de wethouder gevraagd: Wist u zelf niet dat dat overschot er was, of wist u het wel en heeft u het bewust niet aan de raad verteld? Antwoord: Ik ga daar niet op antwoorden. Wij geven alles transparant door en laten we vlug over wat anders gaan praten.
Daarna kwam wethouder Vugs. Zij meldde: 'Wij betwisten niet dat er geld over is, laten we dat even voorop zetten. Maar wij kiezen ervoor om dat geld 3D in te zetten.' (Waarschijnlijk bedoelde zij dat het geld wordt ingezet voor alle drie de decentralisaties.) Wij hebben aan haar gevraagd: waarom meldde u niet eerder aan de raad dat er geld over is. Waarom staat dat niet in het stuk, en wanneer wist u dat? Zij keek vervolgens naar wethouder financiën Paalvast en hij vertelde dat het structurele overschot van 2,1 miljoen was gemeld in het voorliggende raadsvoorstel. Dat is gewoon niet waar.
Ondanks dat alle mensen, óók de minima, erop achteruit gaan en tijdens de vergadering toch wel duidelijk werd dat er grote overschotten zijn, stemden de collegepartijen, D66, LHN, VVD en PvdA in met het afschaffen van de huishoudelijke hulp.
Wie het debat zelf wil bekijken:
http://zoetermeer.gemeenteoplossingen.nl/Vergaderingen/Raad/2014/13-oktober/20:00
De huishoudelijke hulp waarbij de hulp ook de regie over het huishouden overneemt (HH2 en HH3) blijven vooralsnog wel bestaan. Het bovenstaande betreft het overgrote deel (80%) van de uren hulp (HH1) die gewoon bestaat uit het zware werk zoals ramen zemen, badkamervloeren schrobben, keukens schoonmaken en WC's poetsen, soms - indien nodig - aangevuld met wassen en strijken, boodschappen etc.
Eind 2015 worden er dus heel veel huishoudelijke hulpen ontslagen. Het is heel slecht voor de werkgelegenheid. Hoe de mensen die dan geen hulp meer krijgen hun huis schoon krijgen wordt de grote vraag. Sommigen zullen misschien hun hulp zwart kunnen betalen, anderen zullen het grootste deel maar vies laten, en weer anderen gaan misschien toch maar weer zelf op een trap staan om de ramen te zemen terwijl dat eigenlijk niet meer verantwoord is.
Zó! Zoetermeer vindt het een dieptreurige ontwikkeling, vooral omdat het helemaal niet hoeft.
Naar nieuwslijst
Reacties
Nog geen reacties
Laat reactie achter
Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.