Maandagavond 11 november besloot de gemeenteraad unaniem: de wijktuinen in De Leyens en Noordhove moeten blijven.
In de eerste termijn van het begrotingsdebat stelde Zó! Zoetermeer een voorstel op om de dreigende sluiting van de wijktuin in De Leyens, eerst in de Raad te bespreken. Dit voorstel werd mede ingediend door GroenLinks en later kwamen daar ook nog het CDA en D66 bij.
Aanleiding voor het voorstel was een toevallige ontmoeting met een buurvrouw die mij schuchter vroeg of zij mij wat mocht vragen. Natuurlijk mocht dat. Zij vroeg mij of het waar was dat de wijktuin in De Leyens zou worden gesloten en er woningen zouden gaan komen. Er gingen allerlei geruchten. Ik beloofde haar een en ander uit te zoeken.
Bij mijn naspeuringen stuitte ik in de begroting voor 2012 op een bezuinigingsvoorstel waarin werd gesproken over het gedeeltelijk bebouwen van grond van de wijktuinen en het eventueel verplaatsen daarvan. Ik verkeerde in de veronderstelling dat we dat al hadden geconcretiseerd door de wijktuin en het vrijetijdscentrum aan de Voorweg te verplaatsen naar de overkant en de grond te bestemmen voor woningbouw.
Ik stelde technische vragen over de plannen en kreeg te horen dat de wijktuin al in juli 2014 gesloten zou moeten worden, omdat het gemeentepersoneel dan “bovenformatief” zou worden. “Bovenformatief” betekent dat dat personeel gewoon in dienst blijft (op zoek naar ander werk in de gemeente), maar niet meer mag doen wat ze eerst deden. Hun salaris komt dan uit een ander potje. In de periode daarna zou de grond voor woningbouw beschikbaar moeten komen.
Omdat in het pas vastgestelde bestemmingsplan voor dit gebied geen woningbouw mogelijk was gemaakt, en ik me niet kon voorstellen dat de plannen van het college in overeenstemming waren met de intenties van de raad, stelden wij dus de motie op om verdere plannen eerst in de Raad aan de orde te stellen.
Inmiddels ontvingen de fracties een brandbrief van de OR van de Elzenhoek waaruit het grote belang van de wijktuin voor de milieueducatie werd benadrukt en zorg over de plannen werd uitgesproken. Op de tweede dag van de begrotingsbehandeling kwamen de kinderen, de ouders, onderwijzers en vrijwilligers protesteren.
Met bogen, spanborden, papieren margrieten met tekst, appels, en koekjes kwamen vele tientallen leerlingen van De Elzenhoek en de Prinses Margrietschool demonstreren. De raadsleden moesten al snel naar binnen, om aan de vergadering te beginnen, maar de yell “WIJKTUIN MOET BLIJVEN” was ook in de raadszaal nog goed even te horen.
Tijdens het begrotingsdebat probeerde wethouder De Jong het voorstel van Zó! Zoetermeer nog af te raden door te zeggen dat het een bevoegdheid van het college was omdat de raad al zou hebben besloten. Hij voelde er niets voor om de plannen met betrekking tot de wijktuin nog in de raad te bespreken. Vervolgens werden hem de oren gewassen ten aanzien van de participatie en informatievoorziening: Zowel de betrokkenen als de raad voelen zich overvallen door deze plannen en hebben er grote moeite mee.
Bovendien, zo bracht ik in, heeft de raad onlangs nog een bestemmingsplan vastgesteld dat geen woningbouw op die locatie mogelijk maakt. Het kan dus niet zo zijn dat dit plan zonder betrokkenheid van de raad zou worden gerealiseerd. Toen de motie in stemming werd gebracht, hoefden de stemmen niet geteld te worden. De raad stemde unaniem in met de motie!
Een prachtig resultaat dat we hebben bereikt door goed te communiceren met de betrokkenen, iets wat we als Zó! Zoetermeer altijd zo veel mogelijk doen.
Naar nieuwslijst
Reacties
Nog geen reacties
Laat reactie achter
Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.