Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Werkbezoek aan IKC De Meerpaal

3 oktober 2021

Vrijdagmiddag was de fractie van Zó! Zoetermeer op werkbezoek bij IKC De Meerpaal in Palenstein. We werden met thee en chocola ontvangen door de directeur basisonderwijs mevrouw Ageeth Kampen.

Een IKC is een integraal kind centrum waar kinderen van 0 tot 13 jaar terecht kunnen voor buitenschoolse activiteiten en voor de basisschool. De Meerpaal is bijzonder omdat er heel veel kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond op school zitten. Bijna de helft is korter dan 4 jaar in Nederland. Kinderen uit Polen, Duitsland, Turkije, Syrië, China, Somalië, en nog veel meer landen! Dat is een hele uitdaging, en er is dan ook sprake van veel extra aandacht voor het leren van Nederlands, want anders komen deze kinderen niet toe aan het begrijpen van de andere vakken.

Een flink deel van de kinderen heeft jeugdzorg nodig, want er is onder andere sprake van allerlei trauma’s die de kinderen – zo jong als ze zijn – hebben opgelopen voor ze op het IKC kwamen.

De fractie hoorde hoe ingewikkeld het is voor de leerkrachten, en hoe moeizaam het vaak nog gaat om de juiste zorg voor de kinderen geregeld te krijgen. Vaak moet er veel te lang gewacht worden. We hoorden ook hoeveel tijd er overheen gaat voor kinderen die in Nederland zijn aangekomen terechtkunnen bij de buitenschoolse kinderopvang: eerst moet er digitaal(!) worden aangemeld, dan moet alles financieel helemaal strak geregeld zijn en dan pas mag het kind komen. Dat vindt Ageeth Kampen heel erg jammer want er gaat dan veel tijd verloren voor het kind.

De fractie ging met een heleboel achtergrondinformatie weer naar huis: wat moet er nog veel in de jeugdzorg gebeuren, hoe ingewikkeld is het leven hier als je uit een ander land komt, en wat is het belangrijk voor fantasie en creativiteit om te leren spelen! En wat verdienen alle mensen die in het IKC werken ons respect, want iedere dag zit daar weer vol nieuwe uitdagingen.

Hartelijke dank aan De Meerpaal voor de gastvrijheid en alle informatie!

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.