Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Werk in het Westerpark

28 januari 2012

Op zaterdag 28 januari 2012 om 9.00 uur waren raadsleden en geïnteresseerden uitgenodigd voor een wandeling-met-uitleg in het Westerpark. Jochem den Dulk en ik waren er namens Zó! en ook de VVD en GroenLinks waren erbij. De uitleg betrof vooral het onderhoud. Met veel geduld en veel deskundigheid gaven een aantal ambtenaren van de gemeente en mensen van de aannemer die het werk uitvoeren, een toelichting over de keuzes die gemaakt moeten worden in het park. Duidelijk werd dat ze niet zomaar wat doen, wat sommigen soms wel denken. Er wordt goed over nagedacht en het is best een lastige kwestie. Het park bestaat momenteel uit veel snelgroeiend groen dat na 35 jaar eigenlijk aan het eind van de levensduur is, en men wil het nu omvormen naar een veel gemengdere samenstelling.

Verschillende inzichten

Wat het ook niet makkelijk maakt: iedereen wil wat anders. Sommigen beleven het park echt als een 'park' en willen graag dat alles een opgeruimde en aangeharkte indruk geeft. Anderen vinden het nog niet ruig genoeg en willen graag dat het gekapte groen blijft liggen om allerlei beestjes een kans te geven en daarmee de biodiversiteit te bevorderen.

De wandeling hielp goed om onbegrepen zaken uit te leggen: want waarom werden 3 mooie bomen langs het water gekapt? Twee tot op de bodem en één tot halverwege? Omdat ze waterziekte hadden! Twee zodanig dat herstel niet meer mogelijk was, en van één wordt gehoopt dat ie gezond gaat uitlopen. Het waren dus niet een stelletje gekken van de gemeente die hout voor hun haard nodig hadden, maar het was gewoon nodig om te voorkomen dat er gewonden vallen door vallende takken of stammen.

Mooi en lelijk

Het was nog grijs zonloos weer toen we door het park liepen, maar het was eigenlijk overal mooi. Op boomrestanten groeien prachtige lichtgekleurde mossen, of bijna zwarte zwammen. Het riet en de 'rode' stammen van struiken steken prachtig tegen elkaar af. Het Westerpark is in alle seizoenen prachtig en ik ben blij dat er goed nagedacht wordt over de lange termijn. Het enige lelijke van deze ochtend was de toon die een aantal mensen meent te moeten aanslaan als ze met mensen van de gemeente spreken. Je schaamt je af en toe over het ontfatsoenlijke gedrag van sommige Zoetermeerders. Naarmate de wandeling vorderde kregen gelukkig de mensen die echt wat wilden weten de overhand en werd er goed geluisterd naar de uitleg.

Communicatie voortzetten

Het lijkt ons van Zó! Zoetermeer heel belangrijk dat de Westerpark-liefhebbers en de mensen van het onderhoud met elkaar in gesprek blijven. Misschien moet er een begeleidingscommissie komen, misschien kan het via een website waarop men met elkaar van gedachten kan wisselen. Het is al verhelderend als je merkt dat de een de houtwallen als 'rotzooi' ervaart en de ander ze belangrijk voor de natuurontwikkeling vindt. Sommigen hoekjes met stapels snoeihout vond niemand mooi of belangrijk, en die zou je dan toch rustig kunnen opruimen!

Het was dus een leerzame ochtend, en over een week of wat krijg ik het vast ook nog wel weer warm...

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.