Eerst de stembus, en daarna participatie over de hoofdlijnen!
De beoogde coalitiepartijen gaan de inwoners vragen wat zij vinden van het hoofdlijnen-akkoord. U mag zeggen wat u er van vindt, maar gaat dat verschil maken of kunt u zich de moeite besparen?
In maart gingen de Zoetermeerders naar de stembus. De uitslag is intussen bekend: 9 partijen haalden genoeg stemmen om zetels in de gemeenteraad te krijgen.
Van die 9 fracties waren er 7 die evenveel of méér zetels hadden gehaald. Er waren 2 fracties - VVD en PvdA - die zetels hadden verloren. Deze verliezers hadden fors verloren. Ieder meer dan 30% van de stemmen in vergelijking met 2010.
D66 was de grootste winnaar met 3 zetels erbij. Zó! Zoetermeer heeft D66 - en ook LHN en SP die ook zetels erbij kregen - natuurlijk van harte gefeliciteerd. En zelf waren we ook blij want we gingen van 2 naar 3 zetels.
D66 nam het voortouw bij het formeren van het nieuwe college. Dat was een wat merkwaardig gebeuren. Met iedere partij werd één gesprekje gehouden en toen was het al rond: D66 ging een college vormen met LHN, VVD en PvdA. Dus de enige twee partijen die verloren hadden kwamen in het college. Dat vonden we wel merkwaardig. Democratisch kan het, want in totaal vormen D66, LHN, VVD en PvdA een meerderheid, maar of dit nu is wat de kiezer heeft bedoeld in Zoetermeer?
D66 geeft als verklaring dat de PvdA brede bestuurlijke ervaring heeft. Als dat een goed argument zou zijn hoeft u nooit meer naar de stembus, want dan moeten vooral zittende bestuurders blijven zitten. Overigens zijn 3 van de 4 raadsleden van de PvdA in Zoetermeer nog niet eerder raadslid geweest, en de beoogde wethouder gaat dat ook voor het eerst van zijn leven doen. Zodra hij wordt benoemd komt in zijn plaats een raadslid dat ook nog niet eerder raadslid is geweest.
Dat geeft helemaal niets want ieder raadslid en iedere wethouder is ooit voor het eerst begonnen en ze gaan vast vol enthousiasme aan de slag. Dat komt wel goed, maar laat zien dat D66 eigenlijk niet kan uitleggen waarom ze niet wat meer moeite hebben gedaan en wat meer hadden geluisterd naar de uitslag van de verkiezingen.
Natuurlijk geven we het nieuwe beoogde college - ze worden in mei benoemd - het voordeel van de twijfel. Best kans dat ze het beter gaan doen dan het vorige college dat met 5 fracties veel te groot was om knopen door te hakken. We zullen ze kritisch volgen!
Het begint eigenlijk nu al. D66 heeft aangegeven dat alle Zoetermeerders hun mening mogen geven over het af te sluiten hoofdlijnenakkoord.
In de brief die zij vlak na de verkiezingen op 21 maart 2014 aan de andere fracties stuurden staat:
Partijen uit de samenleving krijgen de gelegenheid hun reactie op dit concept hoofdlijnenakkoord kenbaar te maken. Hiervoor wordt in gezamenlijk overleg een procedure afgesproken. Deze procedure geeft uitsluitsel over:
Tegelijkertijd met de consultatie van de samenleving wordt de nieuwe gemeenteraad ook in de gelegenheid gesteld hun reactie op het concept hoofdlijnenakkoord kenbaar te maken. Hiervoor zal een raadsbijeenkomst worden belegd.
Coalitiepartijen besluiten vervolgens gezamenlijk in hoeverre reacties hun weerslag krijgen in het hoofdlijnenakkoord en komen daarmee tot een collegeakkoord dat ter besluitvorming wordt voorgelegd.
In feite staan in deze brief twee verschillende dingen. In de gezamenlijk af te spreken procedure staat bij de 5de bullit dat wordt afgesproken hoe de coalitiepartijen met de reacties zullen omgaan, maar in de laatste hier gekopieerde alinea staat dat pas na de participatie door de collegepartijen wordt besloten in hoeverre de reacties - uw reacties - hun weerslag krijgen in het hoofdlijnenakkoord.
Het is dus duidelijk dat u uw mening mag geven, maar het is niet duidelijk of het een verschil gaat maken. Dat lijkt Zó! Zoetermeer geen goede manier van werken. We merken dat de Zoetermeerders op het moment weinig vertrouwen hebben in de politiek en dat wordt nog slechter als je mensen gaat vragen om hun mening te geven en vervolgens niets doet met die mening.
Samen met de SP en het CDA heeft Zó! Zoetermeer gevraagd om een ingelaste raadsvergadering. Wij willen aan D66, LHN, VVD en PvdA vragen welke onderdelen van het hoofdlijnen-college-akkoord nog aangepast kunnen worden op basis van de inspraak van de bewoners van Zoetermeer, én we willen weten hoeveel reacties er nodig zijn om die aspecten aan te passen. Als de bewonersreacties voor meer dan 50% bijvoorbeeld zeggen dat er meer geld naar de zorg moet, gaat dat dan gebeuren?
Zó! Zoetermeer is er voorstander van dat mensen om hun mening wordt gevraagd, maar dan moet van tevoren duidelijk zijn waarover u nog een mening kunt geven die een verschil kan uitmaken, anders kunt u zich de moeite besparen.
In de ingelaste raadsvergadering - wij hebben in de aanvraag geschreven dat die gehouden moet worden vóór dat het participatie-traject gaat beginnen - zullen wij heel precies vragen:
Wij houden u op de hoogte!
Naar nieuwslijst
Reacties
Nog geen reacties
Laat reactie achter
Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.