Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Veel woningen en veel zorgen in De Entree

7 februari 2022

De fractie van Zó! Zoetermeer was zaterdag op werkbezoek in het Entreegebied om met de bewoners te praten. Daar bleek dat er behoorlijk veel verschillende zorgen zijn over de plannen. De gemeente gaat het bestemmingsplan voor het zogenaamde middengebied wijzigen. Dat is het gebied tussen het station, het Bredewater, de Van Stolberglaan en de Boerhaavelaan.

Fractievoorzitter Marijke van der Meer: ‘We hadden al veel berichten gekregen per telefoon en per e-mail, maar het was ook goed om gewoon met elkaar te kunnen praten. Vanwege de corona-regels was dat nog niet eerder gelukt. Het is nu belangrijk dat de mensen naar de informatiebijeenkomst van de gemeente gaan, én een officiële zienswijze over het bestemmingsplan indienen. Zo’n zienswijze is een brief of een mail waarin iemand schrijft waarom hij of zij denkt dat het bestemmingsplan anders moet.’

Er is op 15 februari een informatiedag (vanwege corona in kleine groepen).

En iedereen heeft tot vrijdag 18 maart de tijd voor het indienen van een zienswijze.

Zie de gemeente info

Hieronder staan de punten die we hebben genoteerd tijdens het werkbezoek.

(Let op: dit komt niet in de plaats van een zienswijze, die moet echt bij de gemeente worden ingediend.)

Parkeren en verkeer

Er zijn heel veel zorgen over meer verkeer. Aan het Bredewater, door de Boerhaavelaan en ook voor de Van Stolberglaan en Meerzichtlaan worden problemen voorzien. Zoveel meer mensen tezamen met de wijzigingen op de Afrikaweg gaan zorgen voor veel te veel verkeer.

De omwonenden zien ook stevige problemen voor het parkeren. Men is bang dat het aantal parkeerplaatsen dat bij de nieuwbouw komt veel te weinig is, en dat de mensen dan gaan uitwijken naar de omliggende straten.

Er zijn allerlei zorgen over het fiets- en voetgangersverkeer. Zowel richting het station als daar de nieuwe plannen worden uitgevoerd, als bij de Afrikaweg.

Verlies van groen

Hoewel een enkeling protest wil aantekenen tegen het kappen van de bomen voor de ontwikkelingen vinden de meeste mensen dat we niet echt zuinig hoeven te zijn op het bestaande groen. Dat is vooral verwaarloosd. Maar men gelooft helemaal niet dat er genoeg groen voor terugkomt. Men ziet in de plannen vooral stenen.

Verlies van zon

Zowel voor de Meerzichtkant – waar men verwijst naar een oude uitspraak van de Raad van State over het gebied – als voor de Stadhoudersring geldt dat de mensen verwachten dat als de plannen doorgaan, ze substantieel minder zonuren overhouden.

Luchtkwaliteit en Natura2000

Er is grote irritatie dat de gemeente niet overgaat op het meten van de luchtkwaliteit maar steeds blijft afgaan op aannames en berekeningen. De verwachting is dat het vele verkeer gaat zorgen voor een stevige verslechtering van de lucht.

Ook wees men erop dat er Natura2000-gebieden binnen 25 km vanaf De Entree liggen en dat kan gevolgen hebben in verband met de stikstofregels.

Bestemmingsplan

Er is grote ergernis dat het nieuwe bestemmingsplan op sommige plaatsen tot aan de gevels en garages van de bestaande huizen komt. Daar was men eerder nog niet over ingelicht.

In het algemeen vond met de plannen wel prima zolang het ging over 3500 woningen, maar de uitbreiding naar 4500 en nog veel meer vindt men veel te veel op een dergelijk relatief klein gebied: ‘zoveel mensen, terwijl er nu al veel te weinig politie en handhavers zijn.’

Met vindt het heel jammer dat het Masterplan helemaal is losgelaten. Van het open karakter is geen sprake meer.

Men wil graag één duidelijk loket voor planschade vooral omdat er schade wordt verwacht ten opzichte van het ‘oude’ bestemmingsplan voor de Boerhaavelaan uit 2015.

Overige punten

  • Er wordt niets gedaan met het inspiratieboek (dat was het resultaat van de eerste ronde samenspraak). Daar hebben sommigen veel tijd in gestoken en men ziet er eigenlijk niets van terug.
  • Alle nieuwbouw wordt gasloos. De omwonenden vragen zich af of het elektriciteitsnet dat allemaal wel aankan.
  • Men is benieuwd hoe het verder gaat met het behouden van de historische panden waar de HGOS (het historisch genootschap) steeds over aan de bel trekt.

Zó! Zoetermeer heeft alle inbreng genoteerd en zal dit meenemen in de afwegingen als er over het bestemmingsplan wordt besloten.

 

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.