Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Speeltoestel weg zonder overleg?

31 oktober 2023

Begin oktober kregen bewoners in de omgeving van de Sophiaplaats ene brief in de bus dat het speeltoestel ter plaatse zou worden verwijderd. De bestaande speelplaats verderop, bij de Graaf Lodewijkstraat, zou worden uitgebreid, en dat betekent blijkbaar automatisch dat het speeltoestel aan de Sophiaplaats — zonder overleg — weg moet.

Begrijpelijk dat een boel mensen hier niet blij mee zijn. Los van het willen verwijderen van een geliefd — en veel gebruikt — speeltoestel had dit natuurlijk veel beter gecommuniceerd moeten worden.

Onze fractie heeft direct vragen in de organisatie uitgezet. Hieronder de vragen en antwoorden:

 • Wat is de reden voor het verwijderen van de speeltuin aan de Sophiaplaats? Is deze speelplaats momenteel onveilig?
  De komende jaren vormen we kleine speelplaatsen om en breiden we grotere speelplaatsen uit. Dit doen we wanneer de speeltoestellen en/of veiligheidsondergronden van kleine speelplaatsen aan het einde van de levensduur zijn.  De kleinere speelplaatsen hebben vaak maar 1 of 2 speeltoestellen. Hierdoor zijn ze voor een beperkte leeftijdscategorie interessant en minder aantrekkelijk voor de gehele wijk. Het opheffen van kleinere speelplaatsen combineren we met het uitbreiden en vernieuwen van een grotere speelplaats in de buurt. Zo maken we gevarieerde en aantrekkelijke speelplekken voor een grote leeftijdscategorie.
 • Op welke manier zijn de bewoners betrokken bij het besluit om een speeltuin te verwijderen en elders te plaatsen?
  Er is hier sprake van het omvormen van een formele speelplek naar een informele speelplek. De speelplek wordt niet elders geplaatst, elders wordt een bestaande formele speelplek uitgebreid. De bewoners worden niet betrokken bij het besluit welke speelplaatsen we omvormen en welke speelplaatsen we uitbreiden. Dit zijn ambtelijke keuzes die gemaakt worden op beleidsmatig niveau.
  Bewoners worden wel betrokken bij het invullen van de speelplaatsen. De ruimte die ontstaat na het verwijderen van de speeltoestellen wordt, door de gemeente, omgevormd naar informele speelplek of groen. Het is fijn als er een ruimte overblijft waar kinderen toch kunnen spelen, rennen, krijten, leren fietsen, enz.
  In het geval van de Sophiaplaats is de communicatie naar de bewoners niet goed gegaan. Woensdag 1 november wordt er een bewonersbijeenkomst georganiseerd. Bewoners kunnen dan meedenken, vragen stellen en ideeën delen over de nieuwe invulling zonder speeltoestellen.
 • Wanneer is de geplande ingangsdatum voor deze wijziging?
  De speeltoestellen in de Sophiaplaats worden pas verwijderd wanneer de speelplaats aan de Graaf Lodewijkstraat gereed is.

We zijn er nog steeds niet enthousiast over, maar twee dingen zijn positief: de gemeente erkent dat de communicatie niet goed is gegaan; en er komt een bewonersbijeenkomst op 1 november. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

 

Door: Ruben van der Perk

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.