Zó! Zoetermeer heeft maandag 11 november – eigenlijk was het al dinsdagochtend 12 november - tegen de begroting van de gemeente gestemd. Voor Zó! was doorslaggevend dat té veel van de bezuinigingen terecht komen bij de verkeerde mensen, zoals de minima, en de mensen met gehandicapte kinderen van wie de zogenaamde persoonsgebonden budgetten (PGB’s) op een lager tarief worden gezet.
Dat was al duidelijk tijdens het voorjaarsdebat, de eerste keer dat over de begroting werd gesproken. Toen bleek dat de 5 grote partijen, VVD, LHN, D66, GroenLinks en CDA alles al van tevoren hadden geregeld. Uiteindelijk hebben alle oppositiepartijen tegen de begroting gestemd. Dat is in ieder geval in de laatste 20 jaar nog nooit voorgekomen.
Hoewel veel besluiten dus al vast stonden waren er toch nog een stuk of 40 moties en amendementen. De meeste moties betroffen zaken die geen geld kosten. Maar er zaten toch wel een paar belangrijke bij, en we zagen gelukkig dat over deze moties gewoon gestemd werd, en dat niet – net als bij het voorjaarsdebat – iedere motie door de grote partijen werd weggestemd.
Zó! Zoetermeer maakt zich al langer druk over de parkeergelegenheid voor de mensen die in de binnenstad wonen. Doordat veel kantoren worden omgebouwd tot woningen is er steeds minder plaats. Wij dienden een motie in waarmee het college wordt opgedragen:
De motie werd gelukkig mee-ingediend door de PVV, VVD, D66, SP en CU/SGP. De wethouder heeft tijdens het debat toegezegd dat hij het onderzoek half februari afgerond zal hebben en uiteindelijk stemden alle fracties met uitzondering van GroenLinks, Zoetermeer Vooruit en FvdB voor de motie. Daarmee zijn de problemen zeker nog niet opgelost, maar het is wel een stap in de goede richting.
Een andere belangrijke motie betrof het initiatief van het CDA waarbij Zó! Zoetermeer mede-indiener was en ook D66 deed mee. Het betreft ‘flexwonen’ waarbij aan het college is gevraagd om uit te zoeken of we flexibele tijdelijke bouw van woningen kunnen organiseren (denk bijvoorbeeld aan Monteverdi, een tijdelijk verpleeghuis). Als we dat voor elkaar krijgen dan kunnen meer mensen ergens wonen in afwachting van de bouw van ‘echte’ huizen. Daarmee zetten we een stap om de grote woningnood terug te brengen. We zullen goed opletten dat het college er voortvarend mee aan de slag gaat.
Hoop
Al met al geen begroting die goed is voor heel Zoetermeer, maar met een paar lichtpuntjes. Zó! heeft het debat afgesloten met hoop voor de toekomst:
De hoop dat de regering die de gemeenten op dit moment op alle fronten in de kou laat staan snel tot bezinning komt en ervoor zorgt dat er geld komt. Geld waarop gemeente recht hebben als het goed gaat met de economie en slecht met de jeugdzorg.
De hoop dat we in Zoetermeer – ook via het spoedappel (een soort hoger beroep) bij de rechter – snel grip kunnen krijgen op de jeugdzorg.
De hoop dat ons vertrouwen in de wethouders Ter Laak en Groeneveld niet beschaamd wordt en we volgend jaar echter verbeteringen gaan zien.
De hoop dat we snel wat kunnen doen aan de woningnood, zonder daarbij de leefbaarheid van de stad voorgoed te verpesten en we genoeg rekening blijven houden met de bewoners die er nu al zijn in Zoetermeer.
De hoop dat we volgend jaar als gemeenteraad weer op een normale manier met elkaar kunnen samenwerken waarbij alle fracties hun inbreng kunnen hebben.
Moties
Hieronder de links naar een drietal aangenomen moties: die over het parkeren in de binnenstad, het flexwonen en ook een motie die Zó! indiende over wijkgericht werken en die unaniem werd aangenomen.
Naar nieuwslijst
Reacties
Nog geen reacties
Laat reactie achter
Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.