Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Noodopvang vluchtelingen

1 oktober 2021

Natuurlijk moet Zoetermeer helpen met de noodopvang van vluchtelingen, maar wel onder voorwaarden!

Zó! Zoetermeer vindt het niet meer dan logisch dat ook Zoetermeer helpt bij het opvangen van de vluchtelingen nu er door de vreselijke situatie in Afghanistan snel heel veel ruimte nodig is. De leegstaande gevangenis kan daar goed voor worden gebruikt en Zó! Zoetermeer verwacht dat er genoeg professionals en vrijwilligers te vinden zijn die kunnen helpen om de mensen op te vangen.

‘Maar wij stellen daar wel een aantal duidelijke voorwaarden bij.’ zegt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. ‘Om te beginnen zijn 750 mensen veel te veel voor die locatie waar in het verleden nog geen 400 gevangenen werden ondergebracht. Wij willen dus goed overleg met het college over het maximale aantal mensen dat daar opgevangen kan worden. En een andere buitengewoon belangrijke voorwaarde is dat het rijk echt alle kosten voor haar rekening neemt. Zoetermeer bezuinigt al jaren omdat de gemeente meer taken dan geld toegeschoven heeft gekregen, dus er is geen geld. Alle kosten, ook voor de inzet van de ambtenaren, moeten worden vergoed.’

Zó! Zoetermeer gaat er verder vanuit dat de mensen die opgevangen gaan worden in deze tijdelijke huisvesting vooral statushouders zijn, die dus in Nederland mogen blijven en gemotiveerd zijn om Nederlands te leren, in te burgeren en zo snel mogelijk aan het werk te gaan. En er moet natuurlijk een goed plan komen waar deze mensen uiteindelijk definitieve huisvesting gaan vinden want de woningnood in onze omgeving is op het moment hoger dan ooit. Wellicht moet er samenwerking komen met de krimpgemeenten in het oosten van het land.

Van der Meer: ‘Communicatie met de omwonenden is van het grootste belang, want we verwachten dat mensen die in de buurt van de gevangenis wonen veel vragen hebben en daar moet naar geluisterd worden voor er volgende stappen worden gezet. Sowieso verwachten we dat de gemeenteraad hier bovenop blijft zitten en dat het college alleen afspraken maakt onder voorbehoud van instemming door de raad.’

 

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.