Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Hoe democratisch is Zoetermeer? Niet dus, helaas

19 maart 2013

Zoals we in ons vorige bericht al aangaven dreigde de coalitie om het debat over de financiële waterstanden af te zeggen. Nog vóór de eerste commissiebehandeling op 18 maart kregen we al bericht dat we best vrijblijvend in de commissie mochten spreken over de financiële situatie maar dat de fractievoorzitters van de coalitie-partijen hadden besloten om het hele onderwerp van de agenda van de raadsvergadering te halen.

Alle oppositiepartijen schreven een mail terug om daarover te protesteren.

In een commissie kun je niets beslissen, dat kan natuurlijk alleen in een voltallige raad, dus alleen in een commissie met de halve raad praten, als je vooraf al weet dat er geen vervolg op komt, is zinloos.

In de dagelijkse praktijk van de raad komt het wel voor dat aan het eind van een bespreking in de commissie, we met elkaar concluderen dat een raadsbehandeling niet nodig is, maar dat is heel wat anders dan als coalitie op voorhand vast bepalen dat iets niet op de raadsagenda hoeft. Dat is in Zoetermeer nog nooit gebeurd, en ik denk dat het in andere gemeenten ook geen praktijk is.

Tussen het moment van de mails van de coalitie en de commissievergadering sprak ik verschillende collegae uit de raad, en de meeste leken zich toch al wat te schamen voor de rare mail: ‘uiterst onhandig’ zei de een, ‘politieke blunder’ zei de ander. Wij van Zó! dachten dat na bespreking in de fracties van deze mailwisseling, de soep wel niet zo heet geheten zou worden.

Maar wat gebeurde er maandagavond 18 maart? Aan het begin van de avond vroeg oppositiepartij SP aan de collegae van de coalitie of ze nog steeds op voorhand – dus nog vóór ze wisten wat iedereen zou aandragen over de financiële toestand – van plan waren om het raadsdebat te schrappen. Als eerste gaf de PvdA antwoord en meldde dat wat hen betrof het raadsdebat door kon gaan. Dus dat was prima.

Toen volgde het CDA - met de D van democratie in hun naam - en die stelden ijskoud dat zij het raadsdebat gewoon gingen schrappen. D66 - met uitsluitend de D van democratie in hun naam - volgde met te zeggen dat zij het ook niet nodig vonden dat we in de raad gingen praten en de VVD – jawel, met ook de D van democratie in hun naam – hield ook stug vol dat bespreken in de raad niet nodig was. Tot mijn verrassing vond tot slot ook de Lijst Hilbrand Nawijn het niet nodig dat het geplande raadsdebat door zou gaan. Dat had ik niet van ze gedacht, van een collega-lokale partij, maar het feit lag daar, en daarmee was er een meerderheid die de raadsbehandeling op voorhand al niet wilde.

En daarmee was de bespreking verder zinloos.

Oppositiepartij SP verliet de vergadering.

Oppositiepartij Trots verliet de vergadering.

Oppositiepartij CU/SGP verliet de vergadering.

En oppositiepartij Zó! Zoetermeer verliet ook de vergadering.

Hoe het daar verder ging weet ik niet. Ik verwacht niet dat we er nog wat van horen.

Over de financiële situatie van Zoetermeer hebben we bij Zó! Zoetermeer grote zorgen, maar we maken ons nu ook grote zorgen over het hellend vlak waarop we met de raad terecht zijn gekomen.

Klik voor ons vorige bericht en de financiële waterstanden

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.