Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

De AFVAL referendumvraag

30 november 2021

Nee dit gaat niet over de slanke lijn, maar over het huishoudelijk afval in Zoetermeer. In december 2020 besloot de raad met 27 stemmen voor en 11 stemmen tegen (Zó! Zoetermeer was tegen) dat er veranderingen moesten komen in het ophalen van het afval.

Veel mensen waren niet enthousiast over die nieuwe plannen en zij deden mee met een aanvraag om er een referendum over te houden. In afwachting van dat referendum zijn de plannen nog niet uitgevoerd en bleef alles bij het oude.

In maart 2022, als er ook verkiezingen voor de gemeenteraad zijn, kunnen alle Zoetermeerders dus gaan stemmen over het afval. In de raadsvergadering van afgelopen maandag is vastgesteld hoe dat referendum wordt ingericht. U krijg dan de volgende vraag:

Wilt u dat het nieuwe afvalbeleid wordt ingevoerd? JA / NEE

Daarbij komt een uitleg, die op het formulier staat, maar die ook van tevoren wordt toegestuurd, zodat u het op uw gemak kunt bekijken.

Hier kunt u de volledige vraag met vast lezen: Volledige vraag met uitleg (49,9 KB)

Als u wilt lezen wat het complete raadsvoorstel was, en welk besluit uiteindelijk is genomen:

Het voorstel aan de raad

Het uiteindelijke besluit

Naar nieuwslijst

Reacties

Er zijn 2 reacties

 • Han Hijzelendoorn

  op 14:40 om 2021-11-30

  Afval is een probleem dat moet worden opgelost. Maar op deze manier wordt de consument wel erg eenzijdig belast. Vooral als het om verpakkingen gaat, valt er weinig te kiezen. Ook de producenten zouden een bijdrage moeten leveren. Op deze eenzijdige manier worden zij zeker niet aangemoedigd om kritisch naar hun verpakkingen te kijken, laat staan hun innovatieve krachten aan te wenden voor structurele verbeteringen aan het materiaal van hun verpakkingen.

  Hoe zit het met het glas, zo’n beetje het eerste materiaal wat gescheiden werd opgehaald?

 • Jenneke Arkema

  op 18:02 om 2021-12-01

  Het is een zeer slecht idee. Al de restafval onder de grond in een container gaat ben ik er voor. Ik geloof ook niet dat het mensen gaat helpen om afval te gaan scheiden. De mensen die het willen doen het al. En er is ook nog geen oplossing voor de huishoudens in flat gebouwen.

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.