Zoetermeer heeft in vergelijking met andere grote steden niet veel camera's. We hebben ze al langer op de Mandelabrug, en tegenwoordig ook in het uitgaangsgebied in het Stadshart. Maar nu komen er ook voor het eerst camera's in een woonwijk. In een buurt van Buytenwegh.
Woensdag 12 februari was er een bijeenkomst voor de betrokken bewoners, en ik ben daar namens Zó! naar toe gegaan om te luisteren wat de bewoners van dit plan zouden vinden. Zouden ze er positief tegenover staan? Zouden ze het vervelend vinden? Zouden er veel bezwaren zijn over de privacy?
De camera's komen er omdat het niet goed gaat in de betreffende buurt. Er is veel overlast, er is criminaliteit. Sommige mensen vinden het er simpelweg eng, en durven niet meer over straat. Voor de gemeente was op een goed ogenblik de maat vol, en er wordt nu op alle denkbare manieren ingegrepen. Er is een zogenaamde Stadsmarshall aangesteld om alle acties te coördineren.
Een paar voorbeelden: de Stadsmarshall is doende met de gemeente om op de (te) donkere plekken meer verlichting aan te brengen. En dat gebeurt ook in samenwerking met de woningcorporaties. Met die laatste is ook afgesproken dat als er huizen leeg komen, er goed gekeken wordt wie de nieuwe huurders worden: alleen mensen die een positieve bijdrage leveren aan de buurt. Met jongelui die met hun ziel onder de arm lopen wordt bekeken hoe ze zinvol bezig kunnen zijn, en (alleenstaande) ouders die een beetje de grip op hun gezin zijn kwijtgeraakt worden geholpen met opvoedingsondersteuning. Er zijn extra handhavers voor het gebied. Kortom er is een heel pakket aan maatregelen.
Onderdeel van het pakket zijn ook de camera's. En de buurtbewoners waren allemaal uitgenodigd om in het stadhuis voorlichting te krijgen en hun mening te geven. Er was een flinke opkomst. Tientallen mensen toonden zich betrokken bij de buurt! Eerst werd uitleg gegeven. Op welke plaatsen er camera's zouden komen en waarom (bijvoorbeeld omdat het 'vluchtroutes' zijn).
Ook werd duidelijk dat waar camera's op de ramen en deuren van huizen komen, door de techniek, de inkijk in die huizen wordt geblokkeerd. Dus mensen hoeven zich in hun huis niet 'bekeken' te voelen. Het gaat om de straat.
Na de uitleg was het tijd voor de bewoners. Voor hun commentaar en hun vragen. Het was een bijzondere ervaring! Werkelijk NIEMAND was er op tegen, of maakte zich zorgen over die camera's. In tegendeel. De mensen zijn blij dat er wordt ingegrepen. Er werden extra plaatsen genoemd waar meer verlichting moet komen. En er werden andere straten en locaties genoemd voor nog meer camera's.
Er werd gesproken over 'Hoe spreek je de jongelui die vervelend zijn op hun gedrag aan?' en 'Waar kunnen we heen bellen als we wat zien?' En zo waren er allerlei vragen.
De burgemeester legde uit dat als een klein knulletje een keer over de stoep fietst hij daar gewoon een vriendelijk standje voor kan verwachten, maar dat van de (jonge) mensen die aanhoudend bezig zijn met overlast, intimidatie, bedreiging en erger NIETS meer gepikt zou worden. Zero tolerance heet dat populair, in navolging van de burgemeester van New York. De zaal barstte spontaan in applaus uit.
Uiteindelijk was het vooral een hele positieve avond. Mensen schreven zich grif in om mee te doen met de evaluaties die regelmatig worden gehouden. Gaven nog locaties en tips door. En gingen opgelucht weg: de verloedering van de buurt wordt een halt toegeroepen.
Ik ging naar huis met het besef dat verlichting en camera's erg van belang (kunnen) zijn voor het veiligheidsgevoel van mensen. Met de ambtenaren heb ik nog besproken dat een nieuwe sessie met Hans Kaldenbach die cursussen geeft over het aanspreken van hangjongeren goede diensten zou kunnen doen. En na de verkiezingen moeten we in de raad nog eens goed spreken over het preventieteam (beveiligers die mensen 's nachts kunnen bellen, en die dan direct komen). Van alle kanten - wijkpostmanagers voorop - hoor ik dat ze node gemist worden, nu het contract is beëindigd. En ook voor deze buurt zou het een uitkomst zijn, juist voor de 'niet-pluis' meldingen. Als je jongelui door de struiken ziet scharrelen, dan is het niet urgent genoeg om 112 te bellen, maar de andere dag de wijkpost bellen is te laat. Je zou graag zien dat iemand ging kijken wat ze uitspoken.
Die camera's komen er in ieder geval, en ik hoop dat het hele pakket aan maatregelen er voor zorgt dat de mensen in de bewuste buurt het binnenkort weer fijn wonen vinden, in plaats van eng.
Naar nieuwslijst
Reacties
Nog geen reacties
Laat reactie achter
Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.