Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Voorkom identiteitsfraude!

29 juli 2016

Zó! Zoetermeer stelt vragen aan het college

De overheid waarschuwt regelmatig dat iedereen zelf goed moet oppassen dat niet een ander met uw persoonsgegevens aan de haal gaat, en bijvoorbeeld spullen koopt op uw naam.

Op de website van het ministerie kunt u daar meer over lezen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude

Soms moet u zich identificeren. In het ziekenhuis moeten ze bijvoorbeeld wettelijk controleren of u het echt bent, voordat ze gaan behandelen en de rekening naar de zorgverzekering sturen. Maar het is NIET de bedoeling dat u in het ziekenhuis een kopie van uw identiteitsbewijs afgeeft. Soms is het wel wettelijk verplicht om een kopie af te geven. Het moet bijvoorbeeld bij het openen van een bankrekening.

In ieder geval zegt de overheid dat u terughoudend moet zijn met het afgeven van een kopie, dus alleen doen als het echt moet, en verder kunt u op de website lezen wat u kunt doen met die kopie om ervoor te zorgen dat de kopie alleen gebruikt wordt voor legale doeleinden.

Op de hierboven genoemde website kunt u ook een app downloaden die daarbij helpt.

Zó! Zoetermeer heeft gemerkt dat er voor de Wmo in Zoetermeer kopieën van identiteitsbewijzen worden gevraagd. De gemeente doet het zelf, en ook een van de thuiszorgorganisaties. Zó! vraagt zich af of dat een goed idee is. Wij denken dat het genoeg is als de medewerker van de gemeente of de thuiszorgorganisatie goed bekijkt of u u bent. Dus aan u vragen om uw paspoort of rijbewijs, en dan kijken of de foto klopt.

Wij hebben dus aan het college officiële schriftelijke vragen gesteld of het afstaan van kopieën echt moet, en als dat zo is, willen we ook nog weten op welke manier die kopieën worden bewaard.

U kunt onze schriftelijke vragen lezen via:

http://zoetermeer.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1561379/Uitvoering_Identificatie_WMO_cliënten.pdf

Door: Carina Hogeveen

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.