Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Vervolg Stadsforum

7 februari 2012

Maandagavond 7 februari zaten we met de halve raad te bibberen in het steenkoude bedrijsrestaurant. (Moeten ambtenaren daar eten tussen de middag? Wat een schande voor de gemeente!) Het was een dieptepunt in de geschiedenis van de raad van Zoetermeer: er werd een potje gemaakt van de besluitvorming.

Tegenwoordig vergadert de raad iedere maandag op 2 plaatsen tegelijk, en alles in tot op de minuut afgemeten porties. Ja u leest het goed, niet de besluitvorming is van belang, maar dat we op precies het goede moment stoppen met erover te praten. Dat zou ‘modern’ en ‘bruisend’ moeten zijn. Daardoor zouden er veel mensen naar het stadhuis komen…

Niets is minder waar: er waren wat mensen in het bedrijfsrestaurant omdat één van hen ging inspreken. Toen hij zijn zegje had gedaan vertrokken alle bezoekers direct weer. Hulde voor de dappere redactrice van het Streekblad die als enige belangstellende nog een uur langer in de kou in de superongezellige kantine is blijven zitten. Ze twitterde: “Thuis na vergadering in ijskoud bedrijfsrestaurant. Wat een Spartaanse omstandigheden.”

Voor diegenen die zoals anders via internet wilden kijken: dat ging dus niet. Er is alleen een geluidsopname, waardoor je totaal niet weet wie er spreekt. Leve de democratie en de transparantie!

Duidelijke informatie

Het goede nieuws is: u heeft niet veel gemist, en over wat u wel heeft gemist: hieronder een verslag. Vorige week hadden we een raadsdebat, over het Stadsforum, maar toen de geplande tijd voorbij was, waren er nog vraagtekens. De VVD vroeg dus om aanvullende informatie en had graag nog een uurtje over de cijfers doorgesproken. De aanvullende informatie kregen sommigen op vrijdag, zelf kreeg ik het pas op de maandag zelf. Helaas het was totaal onleesbaar. We kregen het staande de vergadering ook nog uitgedeeld. Ook onleesbaar, met lettertjes van een formaat die je ziet op potjes van fabrikanten die niet willen dat je weet wat er echt in dat potje zit… Waarom zou zo’n wethouder dat doen? Hij heeft ook normale letters op zijn PC zou je denken.

Links een gewone pagina, met gewone cijfers, onder een gewone pen, rechts de extra 'informatie'.

Amendementen

En… het bleek nu ineens niet de bedoeling dat we echt over de cijfers gingen praten. Het moest gaan over de amendementen. Trots en Zó! Zoetermeer dienden officieel ons amendement in over het houden van een referendum dat we zondag al naar alle fracties hadden gestuurd. De VVD, het CDA en CU/SGP deelden een compleet nieuw amendement uit. Daar is op zich niets mis mee, maar we hadden eigenlijk geen tijd om het te lezen. We hadden nog geen uur om met 10 partijen over het Stadsforum te praten, dus we moesten in 1 minuut proberen te begrijpen waar het amendement over ging. Dat lukte niet echt, dus een deel van de tijd hebben we met elkaar moeten gebruiken om erachter te komen wat er werd bedoeld. Dat bleek niet eenvoudig. Eén ding hebben we wel begrepen: de 3 partijen stellen voor om wel bijna een miljoen euro uit trekken om verder te gaan met het maken van plannen en tekeningen etc. maar willen nog niet het besluit nemen dat het Stadsforum er uiteindelijk echt komt. Daarvoor hebben ze voorwaarden gesteld, nog wat wazig geformuleerd, waarmee de wethouder ‘creatief’ zou moeten omgaan. Wat dat precies betekent zijn we nog niet te weten gekomen, en we hopen dat de indieners het amendement nog aanpassen, zodat als we er over gaan stemmen precies duidelijk is wat we afspreken.

Cijfers

We hebben uiteindelijk toch ook nog een beetje over de cijfers gesproken. De wethouder deed voorkomen alsof de bibliotheek in het Stadsforum slechts 368.500 euro aan huur zou moeten betalen, maar daar kwam hij niet mee weg omdat we op papier hebben dat het meer dan 480.000 euro per jaar is. De wethouder vond ook dat wij in ons amendement de suggestie wekten dat we met het niet bouwen van het Stadsforum bijna 2 miljoen euro zouden besparen. Hij had het waarschijnlijk niet goed gelezen: In ons amendement staat dat het Stadsforum bijna 2 miljoen per jaar zal gaan kosten en dat klopt. Dat we nu ook geld uitgeven aan de bieb en het Stadmuseum – en we daar ook in de toekomst wel mee door zullen blijven gaan – begrijpen wij ook. In de cijfers voor het Stadsforum staat alleen de huur van de bieb (en niet de hele subsidie van een paar miljoen aan de bieb) dus het is een gegoochel van cijfers waar we in feite goed over zouden moeten doorpraten. Maar een ding weten we echt heel zeker - neemt u dat maar van mij aan - dat alleen al de extra middelen die nu zijn weggezet voor het Stadsforum (dus bóven de bestaande subsidies) boven een miljoen per jaar uitkomen!

Sluiting Seghwaert

En waar we dus ook pas achter kwamen: waar eerst gesproken werd over het verkleinen van de bibibliotheek in Seghwaert (100 vierkante meter minder las ik eerder ergens), is het nu de bedoeling dat deze vestiging helemaal wordt gesloten! Wij denken dat dat moet helpen om de veel hogere huurprijs per vierkante meter in het Stadsforum te compenseren, maar het echte voorstel daarvoor hebben we nog niet gezien.

Degelijke argumenten

De PvdA vond dat we overdreven door in ons amendement te spreken over ‘bijna 2 miljoen’ per jaar. We hebben ons amendement natuurlijk direct mondeling aangepast: er moet volgens het memo van de wethouder staan: € 1.995.704 euro. (Dat is 0,2% minder dan 2 miljoen, dus hoezo bijna…)

D66 zat natuurlijk in een moeilijk parket: waar ze altijd de mond vol hebben over het ‘vroegtijdig’ betrekken van de inwoners van Zoetermeer bij de besluitvorming, geldt dat nu niet. Ze vonden het voortraject wel goed zo. Dat in het voortraject helemaal niet is gesproken over het verhuizen van de bibliotheek en het sluiten van de bieb in Seghwaert – tijdens het voortraject ging het om een samenwerking van het museum met het Filmhuis en het Historisch Genootschap - wilden ze niet bespreken onder het mom van ‘we worden het toch niet eens’. Dat was nog eens een ijzersterk democratisch argument van de partij die toch ooit beschikte over ‘kroonjuwelen’…

Afboeken op grondexploitaties

De PvdA stelde aan het eind van de beschikbare tijd voor om volgende week het debat af te ronden, maar daar leek niet direct een meerderheid voor te zijn. Er moet vooral snel gestemd worden over dit prestige-gebeuren. Als we er volgende week toch over gaan praten krijgen we weer een lastige keuze. Op de agenda staan de grondexploitaties. We moeten nog studeren op het stuk, maar diagonaal lezend hebben wij de indruk dat de verwachte inkomsten van Zoetermeer uit de grondexploitaties een vrije val terecht zijn gekomen. In november vorig jaar is er voor 10 miljoen afgeboekt, en we denken dat nu wordt aangekondigd, dat we nog eens 12 of 14 miljoen extra af moeten afboeken!!!

Gek toch: gaan we dus op één avond praten over giga-verliezen en stemmen over het uitgeven van giga-bedragen aan een Stadsforum, waarin u straks – als u toch even de boeken gaat omruilen op woensdagmiddag – gelijk een kaartje kunt kopen voor het bijwonen van een Stadsdebat! Overigens hoeft u niet zo lang te wachten:

U kunt nu nog iedere maandag ‘gezellig’ en ‘gratis’ komen naar de Stadsdebatten in het Stadhuis. Kunt u meemaken hoe goed de raad besluiten neemt: precies binnen het voorgeschreven aantal minuten!

Door: Website Administrator

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.